RAŞİTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Raşitizm nedir?
Raşitizm vücudumuzun yeteri kadar kalsiyum ve D vitamini almaması veya emilimin sağlanamaması sonucu ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. D vitamini gıdalarla alınan, kalsiyum ve potasyum minerallerinin vücuda alınmasını sağlayarak kemiklerin gelişiminde büyük rol oynayan bir vitamindir. Raşitizm genellikle 3 ay- 2 yaş arası çocuklarda rastlanabilen bir hastalıktır.
Raşitizm Belirtileri Nelerdir?
Raşitizm hastalığının belirtileri şunlardır;
Ayrıca Raşitizm, çocukların kemiklerinin ucunda bulunan büyüme plakalarını yumuşatarak iskelet yapısında çarpıklık (dizlerin birbirine doğru bakması ya da bacak kemiklerinin dışarı doğru parantez şeklinde eğrilmesi), el ve ayak bileklerinde kalınlaşma ve göğüs kemiğinde çıkıntı gibi bozulmalara sebep olur.
Raşitizm Nasıl Önlenir?
D vitamininin en iyi kaynağı güneş ışığıdır. Öğlen saatlerinde 10- 15 dakika güneşe maruz kalmak D vitamini almak açısından iyi bir takviye olacaktır. Özellikle bebekler ve küçük çocukların doğrudan güneş ışığına maruz kalması cilt kanseri açısından risk teşkil edebilir. Aynı zamanda D vitamini açısından zengin gıdalar tüketilerek özellikle bebeklerin diyetlerine ekleyerek raşitizm önlenebilir. D vitamini açısından zengin bir takım gıdalar şunlardır ;
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Raşitizm, D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile tedavi edilebilir. Raşitizm hastalığı tedavisinde fosfat takviyeleri ile yüksek düzey özel D vitamini kombinasyonu gerekli olmaktadır. Ayrıca D vitamini tüketimi zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle doğru doz ayarı için çocuk doktorunuzun talimatlarına uymanız oldukça önem teşkil etmektedir. Bazı çarpık bacak veya spinal deformasyon vakaları için tedavi süresince kemikler büyüdükçe uygun şekilde konumlandırmak için özel destek önerebilir. Daha belirgin iskelet bozuklukları ameliyat gerektirebilir. Siz de muayene olmak istiyorsanız tamamlayıcı sağlık avantajlarına göz atabilirsiniz.
Kaynak : https://www.tamamlayicisaglik.com/