EKONOMİYE YERLİ KAN

Ekonomist değilim. Haddimi aşmışsam cüretimi bağışlayın.

Görüş ve önerilerimi bir vatandaşın düşünceleri olarak kabul edin lütfen.

"Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?” sorusuna cevap aramaya, öneriler sunmaya çalışacağım.

Türkiye, dış borç alarak kalkınamaz. Bütçemizin önemli bir bölümü kur farkına ve faize gidiyor.

Türkiye'de ihtiyaç duyulan sermaye var. Yeter k; öz kaynaklarımızı harekete geçirelim.

Sermaye öz kaynaklarımızla nasıl karşılanabilir? Arz etmeye çalışayım:

1-Orduevleri, şehir içindeki askeri araziler, askeri lojmanlar, memur lojmanları, sahildeki askeri ve kamu kuruluşlarına ait dinlenme tesisleri derhal satılmalı, ilgili bakanlığa gelir kaydedilmeli, hizmetler merkezi bütçeye yük olmadan buralardan sağlanacak paradan karşılanmalıdır. Sadece bu kalem bile tüm dış borçlarımızı ödemeye yeter. Mesela, askeri lojman ve arazilerin satış gelirleri harp sanayiine harcanabilir.

2-Hazine arazileri atıl vaziyettedir. Devlet değerlendirmediği gibi, çiftçinin değerlendirmesine de izin vermemektedir. Hazine arazileri acilen çiftçilere satılmalıdır. Böylece hem önemli bir parasal kaynak elde edilecek, hem topraksız köylü toprağa kavuşacak, hem de tarımsal ve hayvansal üretim artacaktır.

3-Mülkiyet hakkının sınırsızlığı kavramı esnetilmelidir. Şehre göçen veya miras anlaşmazlığına düşen vatandaşlar arazilerini yıllarca ekmemektedir. Devlet, Osmanlı'da olduğu gibi arazisini üç yıl üst üste ekmeyenlere yaptırım uygulamalıdır. (Yüksek vergi alma veya kamulaştırarak ihtiyacı olanlara satma gibi)

4-Orman arazilerinin intifa (kullanım) hakkı fert sayısına göre orman köylüsüne verilmeli, yapılacak fidan ve teknik destekle, ormanı ıslah etmesi, badem, ceviz, fındık gibi gelir getiren ağaçlar dikmesi sağlanmalı, devlet elde edilecek geliri belli bir oranda orman köylüsü ile paylaşmalıdır. Böylece köylü ormanı bekler. Yangın çıkarmak isteyenleri engeller. Orman koruma memurlarının maaşları da bütçede kalır.

5-Cumhurbaşkanı, bakan gibi önemli mevkilerdeki devlet adamları hariç, diğer tüm makam araçları satılmalıdır. Bu satımdan önemli gelir sağlanır. Şoför, yakıt ve bakım masraflarından da tasarruf edilir.

6-Tören, karşılama, uğurlama faaliyetleri yapılmamalı veya sade ve masrafsız olmalıdır.

7-Siyasi parti mitingleri kaldırılmalı veya belli sayı ile sınırlandırılmalı, mitinglerde oluşan ses, afiş ve görüntü kirlilikleri ortadan kaldırılmalıdır.

8-Belediyelerin sanatçılar getirerek yüklü paralar ödemeleri engellenmelidir.

9-Belediyelerin ihtiyaç olmadığı halde, yapım maliyetleri yanında, personel, ısıtma, işletme giderleri gibi çok büyük yükler getiren kültür merkezi, kongre merkezi v.b dev yatırımlarının önüne geçilmelidir.

10-Yöre halkı ve milletvekilleri hemşericilikle ihtiyaç olmasa da iline, ilçesine, köyüne yatırım yaptırmaktadır. Yörelerin ve belediyelerin istek, ihtiyaç ve talepleri projelendirilmeli, ihtiyaç olup olmadığı İl genel meclisinde tartışılmalı, ihtiyaç sırasına konmalı, imkânlar doğrultusunda hayata geçirilmelidir.

11-Siyasi partilere verilen hazine yardımı kaldırılmalıdır.

  1. Kâğıt para sistemi kaldırılmalı, değerli maden (Altın, gümüş v.b) paraya geçilmelidir. Böylece fiyatlar sabitlenir. Zam ve enflasyon tarihe karışır. Herkes önünü görür. Spekülasyon biter. Spekülatörler hava alır.

Bu kaynak ve tedbirlerle kapitalist ekonominin sömürü düzeninden kurtulmak mümkündür.

Daha çok şey söylenebilir. Ancak yazı sınırlarında paylaşabileceğim önerilerim bunlar.

Değerli okurlarımın yorum, öneri ve katkılarını bekliyorum.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları