ERDOĞAN-TRUMP ZİRVESİ’NİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Bugün Başkan Erdoğan Washington'a gidiyor. Görüşmenin nasıl geçeceği hayli merak konusu.

Görüşmenin ana başlıklarını Suriye meselesi, S-400 ler, Patriot, E 35 alımı, DEAŞ, YPG, FETÖ, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ve yüz milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi oluşturuyor.

Trump'ın Erdoğan'a yazdığı nezaketsiz mektubun ve ekinin de Trump'a iletilmesi bekleniyor.

Yine ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien'in Kongre'nin S-400'lerden vazgeçilmemesi durumunda Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı almaya hazır olduğunun Erdoğan'a iletileceğini açıklaması da kritik önemde.

İki liderin görüşmesinden ne beklemeliyiz?

Bir defa iki ülkenin de birbirlerinden bir çırpıda vazgeçmesini engelleyen köklü ekonomik, askeri, siyasi ilişki ve bağlantıları var. Bu gerçek; iki ülkenin de ilişkileri sürdürecek bir orta yol bulmalarını zorunlu kılıyor.

Her iki ülke de; iki nedenle eskisinden daha farklı davranıyor. Davranmak zorunda kalıyor.

Birincisi, ABD artık eski gücünde değil. ABD'nin saltanatını sallayan Çin, Hindistan, Rusya gibi yeni güç odakları oluşmuş durumda.

İkincisi, Türkiye artık ABD'nin talimatlarına kayıtsız şartsız boyun eğen bir ülke değil. Ülke çıkarları doğrultusunda bağımsız politikalar izliyor. ABD, eskiden olduğu gibi,Türkiye'ye her istediğini yaptıramamanın hırçınlığı içinde.

Washington-Ankara hattında artık yapısal hale gelen gerilimlerin tümüyle olumlu bir yöne evrilmesi hayli zor. NATO üyelerinin ittifakın geleceği hakkında ziyadesiyle endişelendiği bir dönemde "stratejik ortaklık" gibi klişelerin devri çoktan geçti. İlişkiler gel-git /met cezirlerle sürecek gibi görünüyor.

Tam bir kopuşu iki ülke de, liderleri de arzu etmez. Bazı olumlu gelişmeler olabileceği gibi, mevcut sorunların şekil değiştirerek sürmesi kuvvetle muhtemel.

DEAŞ ile mücadele, güvenli bölge ve ikili ticaret konularında olumlu sonuçlar beklenebilir.

S-400, Patriot ve F-35 konularında bir orta yol bulma çabası devam eder gibi görünmektedir.

YPG, Halkbank ve FETÖ meselelerinde bir gelişme olmaması kuvvetle muhtemel.

Pentagon'un petrol bölgesinden elde edilen gelirin SDG'ye (YPG) bırakılacağını açıklaması ABD'yi ve Trump Yönetimini uluslararası hukuk önünde suçlu duruma düşüreceği iyi işlenmelidir.

ABD'nin, bölge halkında karşılığı olmayan YPG'yi meşrulaştırma çabası başarısız olacak ve terör örgütü Yeni Suriye'yi kuran masada da olamayacaktır.

Bu görüşmeden Milletimizin yararına ve hayrına olacak kazanımlarla çıkmak dua ve niyazıyla…


Yazarın Diğer Yazıları