HİCRET, KUR’AN’A GÖÇ ETME İNKILABIDIR

Önceki gün Peygamber Efendimiz (SAV) in Mekke'den Medine'ye hicretinin 1443. yıl dönümüydü. Bu vesileyle tüm İslam Alemi'nim hicri yılbaşını tebrik ederim.

"Hicret.” Malum olduğu üzere Türkçesi "göç etmektir.” Göç edenlere de "muhacir” denir.

Dünya tarihinde birçok göç yaşanmıştır. Ama hiçbir göç Hz. Muhammed (SAV) in Hicreti kadar anlamlı olmamış, gerek hicret ettiği topluma, gerekse insanlığa yön vermemiştir.

Hicret eden, hicret ettiği topluma hak bir mesaj, bir müjde, bir hediye, huzur, barış, şefkat adalet, erdem ve fazilet götürmüşse o toplum tarafından Allah Resulü gibi hüsnü kabulle karşılanır.

O'nun hicreti gerek Ensar, gerekse tüm insanlık için bir diriliş, büyük bir inkılaptır.

Hicret İslam İnkılabı'nın başlangıcı olduğu için İslam Alemi'nde yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

Bu nedenle Hz. Muhammed (SAV) Muhacirlerin Efendisidir.!

O, hicret ettiği Medine'ye, Kur'an hediyesiyle gitmiş, Allah'ın mesajını götürmüştür.

Cahillik ve kavmiyetçilik hastası bir toplumdan cihanşümul İslam Devleti çıkarmıştır.

Şimdilerde Hicret'i anlamaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

"Peygamberimize inen Kur'an'ın mesajı benim kalbime ve gönlüme de indi mi?” Diye kendimizi hesaba çekmeye, mevcut yaşantımızdan Kur'an eksenli yaşantıya hicrete ihtiyacımız var.

İlk emri İkra (Oku) olan Kur'an'ı okumanın, anlamanın, uygulamanın ve tebliğ etmenin ferdi ve toplumsal kurtuluş reçetesi olduğunu anlamaya, bu anlayışla yaşanan bir hayata hicrete ihtiyacımız var.

Toplumun her probleminin çözümünün Yüce Yaratıcı'nın mesajında var olduğunu idrak etmeye, bu eksende bir ömre hicret ihtiyacımız var.

Ömrümüzü bir ev ve bir araba edinmeye adamak gibi sığ ve aldatıcı bir bakış açısından, "(Oysa onların tek gerçek kabul ettikleri) bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; âhiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi! ” (Ankebut 64) ayetine hicrete muhtacız.

Mevcut sıkıntılarımızdan "…De ki: "O, inananlar için bir rehber ve şifadır; …” (Fussilet 44), "Sana kitabı, …inanan bir topluluğa rehber ve rahmet olsun diye indirdik.” (Nahl 64) ayetlerinin rehberliğine, rahmetine ve şifasına müracaata ve hicrete muhtacız.

Allah Rasûlü'nün (s.a.v) Medine'ye Allah'ın Nurunu, vahyini götürerek toplumda meydana getirdiği inkılabın adıdır Hicret.

Yaratıcı, yarattıklarını en iyi tanıyan ve kullarının nasıl mutlu olacağını en iyi bilendir.

Hicreti böyle anlamadan problemlerimizi çözmeye çalışmak beyhude bir çabadır.

İslam Alemi'nin içinde bulunduğu mevcut durum, İslam'ı ve bu bağlamda Hicreti böyle kapsamlı anlamamaktan kaynaklanmaktadır sanırım.

Gelin hep beraber dertlerimizden, mutsuzluklarımızdan, problemlerimizden rehber ve şifa kaynağı olan Kur'an'a hicret ederek kurtulalım.

Mevcut halimizden, Kur'an'a Hicret edenlerden olmak dua ve temennisiyle…


Yazarın Diğer Yazıları