10 MADDEDE BESLENME EFSANELERİ

1)Vücuttaki toksinleri temizlemek için detoks içecekler içilmelidir.

Gerçek şu ki, vücut dışarıdan alınan bir ürün veya gıda ile temizlenmez. Karaciğer ve böbrekler bu görevi layığıyla yerine getirir. Vücut için yapılabilecek en iyi davranış düzenli ve sağlıklı beslenmek, bol su, minimum işlenmiş gıda tüketimi ve egzersiz yapmaktır.

2)Öğün atlamak kilo vermeye yardımcı olur.

Öğün atlandığı zaman bir sonraki öğünde aşırı ve kontrolsüz yeme ortaya çıkar. Günde kaç öğün beslenilmesi gerektiği kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu sebeple kişi kendini tanımalı ve vücudununun açlık ve tokluk olarak verdiği sinyallere kulak vermelidir.

3)Yağ tüketmek kilo aldırır.

Yağsız ve az yağlı diyet trendi 80'li ve 90'lı yıllarda kalmasına rağmen ne yazık ki hala yağ tüketmekten korkan bir kesim var. Yağın; organları korumak, büyümeyi ve gelişmeyi desteklemek ve bazı vitaminlerin emilimini sağlamak gibi birçok faydası vardır. Buradaki esas konu doymuş ve trans yağ tüketiminde dikkatli olmaktır.

4)Karbonhidrat tüketmek kilo aldırır.

Düşük yağlı beslenme trendinden sonraki (90'lı ve 2000'li yıllarda) düşük karbonhidratlı beslenme trendinde karbonhidratlar kötü bir üne sahipti. Düşük karbonhidratlı diyet ile kilo verilebilir ancak bu diyeti yapan kişinin sağlığı tehlikeye girer. Çünkü tahıl ürünleri de karbonhidrattır ve sağlık için olmazsa olmaz besinlerdir. Bu diyetin kilo verdirme sebepleri hem kalori açığı oluşturmak hem de diyeti uygulayan kişilerin günlük beslenmelerinde işlenmiş karbonhidrat tüketimini ortadan kaldırmalarıdır.

5)Glüten kilo vermede engeldir.

Çölyak hastalığınız veya glüten intoleransınız yoksa buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein olan glütenden kaçınmanız için hiçbir neden yoktur. Buğday ve diğer tam tahıllar, içindeki B vitaminleri ve liften dolayı birçok faydaya sahiptir. Glütensiz diyetle sağlanan kilo kaybı, çok kısıtlayıcı bir diyetin ve yüksek kalorili atıştırmalık tüketimini azaltıp sebze ve meyve tüketimini artırmanın bir sonucudur.

6)Akşam 7'den sonra yemek yemek kilo aldırır.

Akşam saat 7'den sonra hem televizyon karşısında atıştırmanın hem de gün içerisinde kişinin kendisine yemek konusunda fazla baskı uygulamasının sonucunda kontrolsüz yeme davranışları ortaya çıkar ve genelde yüksek kalorili ürünler tercih edilir. Bu davranışlara son vermek ile kilo kaybı görülür. Yani gece geç saatlerde atıştırma kilo alımına neden olabilir ancak bunun nedeni belirli bir saatten sonra yemek yemek değildir.

7)Greyfurt, kırmızı biber veya sirke gibi bazı yiyecekler yağ yakar.

Hiçbir yiyecek yağ yakmaz, daha hızlı kilo vermeyi sağlamaz veya metabolizmayı kilo vermeye etki edecek kadar hızlandırmaz. Metabolizmayı hızlandırmak adına yapılabilecek en iyi adım düzenli egzersiz yapmaktır.

8)Sodyum alımını azaltmanın en iyi yolu tuz kullanmayı bırakmaktır.

Sodyum tüketimini azaltmak için elbette fazla tuz tüketimi azaltılmalıdır. Fakat burada esas sorun tuzluğu masadan kaldırıp tuzsuz yemek değildir. Günlük tüketilen sodyumun kaynağı, işlenmiş ürünlerdeki, hazır yiyeceklerdeki ve restoran yemeklerindeki eklenti tuzdan gelir. Bu ürünlerin tüketiminin minimuma indirilmesi sodyum tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur.

9)Az yağlı veya yağsız ürünler daha sağlıklı seçimlerdir.

Az yağlı veya yağsız olarak etiketlenen birçok ürün, yağı çıkartılırken veya azaltılırken lezzet kaybını telafi etmeye yardımcı olmak için ilave şeker veya sodyum içerir. Yağsız, az yağlı ve normal arasında seçim yaparken her zaman ürünün etiketine bakılmalıdır. Özellikle herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

*https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/10-nutrition-myths-debunked/


Yazarın Diğer Yazıları