FİLİZ TÜKETİMİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI ve RİSKLERİ NELERDİR?

Tohumdan veya tomurcuktan çıkan körpe ve küçük dal olarak tanımlanan filizler son zamanda oldukça popüler. Evet, sosyal medyada görüp çok faydalı olduğunu duyduğunuz ve genelde salatalara eklediğiniz filizlerden bahsediyorum. Bu hafta size filiz tüketiminin faydalarından ve risklerinden bahsedeceğim:

Muhtemel karşılaşabileceğiniz filizler dört kategoriye ayrılır; Bunlardan ilki, fasulye ve bezelye filizi sınıfında yer alan maş fasulyesi, barbunya fasulyesi, siyah fasulye, mercimek ve bezelye filizleridir. İkincisi, sebze filizleri grubunda yer alan brokoli, yonca ve taze hardal filizidir. Üçüncüsü ise fındık ve tohum filizi sınıfında bulunan kabak çekirdeği, susam tohumu, ayçiçeği tohumu filizidir. Son olarak filizlenmiş tahıl grubunda ise buğday çimi ve kinoa filizleri bulunur. En popüler filizlerden bazıları yonca, maş fasulyesi ve brokoli filizidir.

Filizler gerekli vitamin, mineral ve lif bulundurur ve aynı zamanda harika bir antioksidan kaynağıdır. Bunun yanısıra düşük kaloriye de sahiptir. Filizlerin, salataya veya sandviçe eklenmesi ile öğünlere çeşitlilik kazandırılmasının yanı sıra farklı bir tat getirmesi ile de filiz tüketimini çekici kılar. Ancak filiz tüketimi bazı riskler de taşır. Filizler besleyici olsalar da E.coli ve Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkları taşıma riski vardır. Filiz tohumlarının çoğu, bakteri üremesine elverişli sıcak, nemli koşullarda yetiştirilir. Ayrıca filiz tohumlarının hasat edildiği büyük çiftliklerde, bu tohumların hayvan atığı içeren suyla temas etme riski olduğu da unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra hasat edildiklerinde ele alınma biçimleriyle ilgili bir risk de vardır. Yani, hasat edilip satılmak üzere paketlendiklerinde, paketleyen kişiler el hijyenine dikkat etmediyse gıda kaynaklı bir hastalığın bu şekilde geçme riski de vardır. Bu riskler, birçok kişinin filizi çiğ tüketmeyi tercih etmesiyle daha da artmaktadır. Bu noktada en güvenilir yol, ya filizleri buharda kısa sürede pişirmek ya da konserve filiz tüketimi olacaktır. Fakat pişmiş filizde vitamin ve mineralleri kaybı yaşanacağı da unutulmamalıdır. Bu risklerden sonra akıllara gelen ilk soru evde filizlendirme yapılıp yapılamayacağıdır. Filizle ilgili gıda kaynaklı hastalık salgınlarının çoğu kontamine tohumlarla ilişkili olduğu için evde filiz yetiştirmek, dışarıdan temin etmekten daha güvenli değildir. Tohumlara bakteri bulaşırsa nerede yetiştirildiklerine bakılmaksızın hastalığa neden olabilirler. Eğer güvendiğiniz yerden tohum temin ederseniz elbette evde filiz yetiştirebilirsiniz. Filizlerinizi buzdolabında saklamalısınız. Ayrıca filizlere dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkamalısınız ve filizleri kullanmadan önce iyice durulamalısınız. Ek olarak filizlerin görünümü de oldukça önemlidir. Sümüksü, kokulu veya küflü ise tüketiminden kaçınılmalıdır.


Yazarın Diğer Yazıları