KURBAN BAYRAMI

Pandemi sürecinde hayatta kalmanın, sağlıklı olmanın değeri anlaşıldı. Hele ki Kurban Bayramı'na sağlıklı olarak, sevdiklerinizle girebilmenin değerinin paha biçilemez olduğu fark edildi. Fakat tabii ki bayramın gelmiş olması sürecin bittiği anlamına gelmiyor. En başta kendi sağlığınız ve sevdikleriniz için bayramda da sosyal mesafeye ve maske takmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın ki bu özen, bayram gelmeden kurbanlık hayvan seçiminde de geçerli. Öncelikle kurbanlık hayvanınızı seçerken veteriner kontrolünden geçtiğine dikkat etmelisiniz. Seçtikten sonra ise uygun kesim koşullarında kesimi gerçekleştirmelisiniz. Kesimden sonra şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz:

Ağzınıza aldığınız her besin sindirime uğrar. Fakat sindirimin kolay veya zor olması yediğiniz besinin çeşidi açısından önem taşır. Vücudunuz eti zor sindirir. Öyle ki Kurban Bayramı'nın gelmesi ile beraber yeni kesilmiş hayvanın etindeki yapısal sertlik pişirmede ve vücudunuzun sindirmesinde daha da zorluk sağlar. Sağlıklı bireylerde bile etin sindirimi zor iken özellikle mide-bağırsak problemi olan bireyler, yeni kesilmiş hayvan eti tüketiminde daha da dikkatli olmalılar. Bu sebeple kestiğiniz hayvanın etini birkaç gün dinlenmeye bırakmalısınız. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirmekten ve kızartmaktan mümkün olduğu kadar uzak durmalısınız. Bu tarz pişirme yöntemlerinin kanserojen madde oluşumuna sebep olabileceğini daha önceki ‘Kanser ve Beslenme' adlı yazımda detaylı olarak bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, yüksek ateşte uzun sürede de pişirilmemelidir. Tavsiye edilen pişirme yöntemi haşlama ile pişirmedir. Ayrıca kurban bayramında et tüketimi ile beraber sakatat tüketiminde de artış görülür. Bu noktada sağlıklı bireyler sakatatı dikkatli tüketmeli, kolesterol ve kalp damar rahatsızlığı olan bireyler ise sakatatı tüketmemelidir. Bununla beraber etleri sebzelerle beraber pişirmek ve tüketmek besin çeşitliliğini sağlayacağı için tercih edebileceğiniz bir yöntem olmalıdır. Burada ekstra dikkat edilmesi gereken durum sebzeler ile eti aynı kesme tahtasında kullanmamanızdır. Aynı kesme tahtasında kesilen besinlerde bulaş riski artar. Tabii ki pişirmiş olduğunuz bu et yemeklerini etin kendi yağında, ekstra yağ eklemeden pişirmeniz her zaman daha sağlıklı bir seçenektir. Kurban etinin tüketimi kadar saklama koşulları da bir o kadar önem taşır. Küçük parçalar halinde buzdolabı poşetine koyarak eğer birkaç haftada tüketimi sağlanacak ise buzlukta, daha uzun sürede tüketimi saklanacak ise derin dondurucuda saklamalısınız. Dondurulmuş etin çözünmesini oda sıcaklığında değil, buzdolabında yapmalısınız. Ayrıca dondurup çözdürmüş olduğunuz etin tekrar dondurulmasının sağlığınız açısından risk taşıdığını unutmamalısınız.

Sorularınız ve merak ettiğiniz konular için firdevssak92@gmail.com mail adresimden iletişime geçebilirsiniz. Sevdiklerinizle sağlıklı daha nice bayramlar diliyorum.

*Sağlık Bakanlığı Arşiv


Yazarın Diğer Yazıları