OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK

Ebeveynin çocuklarını büyütürken çocuklarına karşı bakış açıları oldukça önemli. Çocuk kaç yaşında olursa olsun onun da bir birey olduğunu unutmamak bir noktada çocuğa verilen değerin de göstergesi. Çocuk ile konuşmak, ona neyin nasıl olması gerektiğini anlatmak elbette kıymetli fakat ebeveynin davranışları da bir hayli etkili. Çünkü çocuk, ebeveynin davranışlarını rol model alır ve kısa sürede sanki ayna misali size geri yansıtır. Tam da bu noktada çocuğa beslenme alışkanlığı kazandırmada ebeveyne büyük rol düşüyor.

Bu alışkanlığı kazandırmanın ilk yolu aile olarak hep beraber sofraya oturmaktan başlıyor. Bu sayede çocuklar sofra adabına hâkim oluyor. Ayrıca yemek saatlerinin belirli saatlerde ve planlı olması çocuğun atıştırma yapmasını engelleyerek dengeli beslenmesine de olanak sağlıyor. Henüz katı gıda yiyemiyor olması, yemeği reddediyor olması, yalnız oturamayacak kadar küçük olması gibi sebeplerin hiçbiri sofranın etrafında aileyi görmesine engel değil. Tabiî ki yemek esnasında televizyon, tablet gibi dikkat dağıtıcı hiçbir öğenin bulunmaması en güzel seçenek. Unutmayın ki odak noktanızın yemek olması hem sizin için hem de çocuğunuz için farkında olarak yemek yemenizi sağlayacaktır. Sofraya oturduktan sonraki aşama ise çocuklarınızın farklı yiyecekler denediğinizi görmesini sağlamak. Örneğin çocuğunuzun, sebzenin faydalarından yararlanmasını istiyorsanız siz de tabağınıza sebze almalısınız. Sizin yemediğiniz bir besini çocuğunuzun da tatmasını bekleyemezsiniz. Unutmayın ki bir besinden mahrum büyümüş çocuk, o besinden asla yemeyen bir yetişkin olacaktır. Bununla beraber çocuğunuzu bir birey olarak görmek onun yetişkin porsiyonları ile aynı miktar yiyebileceği anlamına gelmiyor. Bu noktada az yedi endişesine kapılmak yersiz olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun yiyeceği yemek için tercih hakkı olmalı. Kontrol sizde olduğu sürece ufak seçimleri çocuğa yaptırmanın bir zararı olmayacaktır. Nitekim bu seçim öğünlere de yansıyabilir. Bazı öğünler tam yerken bazı öğünler hiç yemeyebilir.

Çocuğa beslenme alışkanlığı kazandırabilmek adına yapılması gerekenler üzerine verdiğim tavsiyelerin yanı sıra ebeveynin yapmaktan kaçınmalarını istediğim birkaç husus var: Bunlardan biri, çocuğa evcil hayvan muamelesi yaparak yemeğin ödül veya ceza olarak kullanılması, bir diğeri ise ebeveynin seçtiği bazı besinlerin çocuk için yasaklanmasıdır. Besinler ile çocuğun arasına yasak koyulduğu zaman yasak, çocuğun zihninde çekici olarak algılanır ve çocuk o besine yeme eğilimi gösterir. Oysa çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesini sağladıktan sonra ceza, ödül ve yasaklara gerek kalmayacaktır. Çocuğun yemek ile ilişkisinden doğabilecek her türlü sıkıntının ilerleyen dönemlerde yeme bozukluklarını ortaya çıkartabileceğini unutmayınız.

Elbette söz konusu çocuk olunca her şey bir anda olmuyor. Bu noktada ebeveyn şu yolları tercih edebilir: Çocuğa sunduğu herhangi bir yiyeceği çocuk reddetmiş ise birkaç hafta sonra tekrar deneyebilir. Yemek hazırlama esnasında çocuğun yardımcı olması bir diğer seçenektir. Hazırlamaya yardımcı olan çocuk merak eder ve tadına bakar. Başka bir seçenek ise reddettiği yiyeceği sevdiği başka bir yiyecek ile eşleştirmek olacaktır. Renkli meyve ve sebzelerden de destek alarak tabak hazırlamak görsel olarak çocuğu tatmin edecek ve merak uyandıracaktır. Son olarak pozitif kalmaya çalışın, çocuğunuzla yiyecekler hakkında konuşun, onu dinleyin, sorularını cevapsız bırakmayın ve her seferinde ona farklı yiyecekler sunun.


Yazarın Diğer Yazıları