Dile kolay, Konya Matbuatında 69 yıl…

Okumakta olduğunuz çok eski ismi Yeni Konya olan gazetemiz bundan 69 yıl önce 1. Haziran 1949 da atılımcı ve cesur insan Merhum Mustafa Naci Gücüyener tarafından kurulup basın hayatına merhaba demişti. O gün bu gündür Konyalılardan gördüğü sevgi ve ilgi ile aralıksız yayın hayatını sürdürüyor.

Önce 1870'de Vali Ahmet Tevfik Paşa zamanında Konya Vilayet Gazetesi, 1876 yılında Tasvir-i Efkar Gazetesi, II. Meşrutiyet sonrası 1908'de Viyokoli'nin Rehber'i, 1900'da Hacı Osman Efendi'nin "Meşrık –İrfân'ı” 1910'da Mahzar'ın "Babalık'ı” 1919'da Islah-ı Medaris Cemiyetinin "Islah-ı Medaris'i”, 1920'de Mehmet Emin Bolay'ın "İbret'i” il dönem gazeteleridir.

Yeni Konya gazetesi ile ilk tanışmam çok enteresan olmuştur. Gazete ilk kurulduğunda henüz 4 yaşlarında imişim. Konya'nın dağ köyleri kırsalında Kilistra'da doğup 15 yaşıma kadar 10 yaşımdan sonra babam merhumun hasta olması nedeni ile mecburiyet hasıl olduğundan ara sıra senede bir iki kere köyde yetiştirdiğimiz kuru bakliyat ve patates soğan gibi ürünleri satmak için anacığımın emanet ettiği yaşlı komşu amca ve yengelerimle merkepler üzerinde Konya'ya satmaya geliyorum. Buradan ev ihtiyaçlarını alıp yine merkeple 40 km'lik yolu yayan teperek köye dönüyorum. Aklımda kaldığına göre yine bir gün Konya'ya şehit eşleri olan üç hanım teyze ile yola koyulacaktık ki. Köylümüz olan yaşlı Felek Mehmedi (Mehmet Felekoğlu) yol üzerinde önüme geçti "Ismayıl oğlum sen akıllı çocuksun, al şu bir lirayı şehirden dönüşte bana Kırmızı Kütüphane ve İş Bankası'nın yanında Yeni Konya Gazetesi var orayı bilebilirsen bana bi gasde al. Şayet geçmiş günlere ait olanları da bulursan onlardan da iste parasını ver aman eyi bir yere koy ki heybeye filan, gaybitme guzum, benim için onlar çok önemli” dedi. Eski bir imam hatip görevlisi Konya'nın çeşitli yerlerinden görev yapmış, son olarak Harmancık Mahallesi camiinden emekli olup köye dönmüş, okumaya düşkün haberleri evindeki radyosundan hiç kaçırmadan dinleyen bir muhteremdi.

Ben getirdiğim emtiaları sattıktan sonra yol arkadaşım teyzelerin şehit eşlerinden bağlanan mayışlarını almak için bankaya gittim. Onlar içeride mayışlarını alırken ben dışarıda birisine "Emmi Yeni Gonya gasdesinin yeri neresi” diye sordum. Adam hemen yakın bir yeri işaret ederek işte şurası guzum dedi.

Gazetenin kapısına geldim ama içeri girmek cesaret ister. Bacağında eski şalvarı sırtında yakasız göyneği olan bir köylü gazete alacak. Cesaretimi toplayıp kapıya tıkladım biraz bekledikten sonra güzel giyimli bir bey çıktı "Ne istiyorsun” dedi. Derdimi anlattım "İyi tam yerine ve adamına rastladın matbaaya da girebilirdin ama çıkışı bulamazdın” dedi. O günün gazetesini verdi ardından 3-5 gazete daha verdi, hatta birçok gazete daha verip sen bunları Okuyor musun dedi? Evet dedim bunlarda senin bolca oku diye tembih etti ama 15 guruş aldı. "Ağa parasını az aldın” deyince "Bir gazete parası aldım öbürleri hediyedir sen gazete okumaya hevesli olduğun için para almam” dedi. "Ama bunu başka bir emmi ısmarladı” dedim "olsun olsun” dedi, durdu "Sen nerelisin” diye sordu. "Gilissralıyım emmi” dedim. Adam soruyordu "Bu gazeteleri kim ısmarladı sana?” "Mehmet Felekoğlu emmi "Köyde mi şimdi?” "Hee” dedim. Meğer tanışıyorlarmış. "Gazetenin sahibi Mustafa amcanın selamı var de” deyip beni savdı.

İşte o gördüğüm şahıs gazetenin kurucusu ve sahibi Mustafa emmi imiş. Adama gazeteleri getirdim amma baya bir hafta teslim etmedim. Sebebi ise o gazetelerin hepsini bir haftada satır satır okuyup bitirdim ve gazete okumaya o yıllarda aşık olmuştum daha sonraları bu gazetenin sahibi olan Adil Gücüyener ile tanışacak ve dost olacaktım. 1959 ve 1972… Aradan 13 sene geçmişti. Artık sık sık Gonya'ya geliyorum ve köyün hesap işlerine bakan katip olduğum için ihtiyaç olan resmi evrakların hepsini kırmızı kütüphane yani Yeni Konya'nın kültür hizmeti yapan iş yerinden temin ediyor Adil Bey ile de sık sık konuşup çay kahve içiyor köyden ihtiyacı olan gübresiz kış yiyeceklerini de biz temin ediyorduk. Bu görevi layıkıyla 57 yıl 1949-2006 yaptılar.

Gücüyenerler gazeteyi başka kişilere devrettiler birkaç el değiştirdikten sonra KON TV'yi de elinde bulunduran Anmeg Grubu bünyesine aldı. Basının içinde olan bir kardeşiniz olarak başta Ahmet Özer Olmak üzere Anmeg Grubu'na şükranlarımı sunuyorum. Konya basın hafızasına sahip çıktıkları Yeni Konya ismini yaşattıkları için… Daha nice seneler yayın hayatına devam etsin insanlara haber hizmeti kesilmesin gazetemizin.

Sizlere Tasvir-i Efkar gazetesi hakkında eskilerin çok anlattığı bir hikayeyi anlatarak yazımı noktalamak isterim.

Konya'nın meşhur at cambazlarından merhum Araplarlı Eyüp ağa bir uçak yolculuğu yapmaktadır. Eyüp ağa cambazlığın verdiği alışkanlıkla çok konuşmayı seven argo dilli bir zatı muhterem. Okuryazarlığı da yok, uçak havalandıktan sonra hostes hanım elinde bir kaç çeşit gazete ile Eyüp ağaya yaklaşıyor "Gazete ister misiniz?” diye soruyor. O hayalinde hangi at ve eşeği alıp satma sevdasında olan Eyüp Ağa bir anda irkilir bildiği gazete isimlerinden Tasvir-i Efkar aklına gelir ve kıza döner, "Tasviri istemem Efkar'a lüzum yok, bana bir Akşam ver kızım” deyince suratına okkalı bir şamar yer kızdan, "Terbiyesiz utanmaz herif, saçından sakalından utan” deyice Eyüp Ağa at pazarında olmadığını ve yanlış bir laf gonuştuğunu anlar ve hostes hanımdan özür diler ve Akşam gazetesi istediğini beyan eder işi tatlıya bağlarlar. Bunu merhum Eyüp Ağa bize 1970'li yıllarda anlatmıştı. Gerçek miydi şaka mıydı bilemiyorum. Kalın sağlıcakla…

Yeni Konya'nın basında altmış dokuz yılı

 

B asın yayın yapmak için çıktık biz ortaya

A dını çıkardık gazetemizin yeni Konya ya

S izlere haberleri aktarıp hizmet yapmaya

I srarla yayınlarına devam ettin Gazetem yeni Konya

 

N ice zorluklar yaşadık biz neler neler gördük

D ün de takılı kalmadık daima ileriye döndük

A llaha şükürler olsun hep başımız dik durduk

A dımızı sonsuza dek yaşatan Gazetem yeni Konya

 

L isanımız birdi Konya halkıyla yanlışımız yoktu

T uttuğumuz yol doğru idi şükür onurumuz çoktu

M edeniyeti insanların okuyup yazmasıyla olacaktı

I srarla yürüttüğümüz hizmete layıktın Gazetem yeni Konya

 

Ş ehri Konyamız bu dünyada çok namlı beldeydi

D ertliydi okumayanlar okumuşlara köle gibiydi

O kumak yazmak bireyler için güvenilen kaleydi

K abukları çatlatıp fidana döndüren Gazetem yeni Konya

 

U lu yatır ve peygamberlerin meftun olduğu yersin

Z amanında Selçukluya başkentlik etmiş değersin

Y etiştirdiğin hububat ile onlarca canlıyı beslersin

I tır çiçekleri gibi kokan güller açtıran Gazetem yeni Konya

 

L iyakatli mert idarecileri yetiştiren şehirsin sen

I lık ılık insanların ruhuna işleyen bir nehirsin sen

M emleketim cennet vatan seni çok seviyorum ben

I kra bismi rabbik ayetinin oku emrine riayet eden

 

Z ikrimde ve fikrimdesin haber kaynağı Gazetem yeni Konya

 

10 Ramazan 1439 (25 MAYIS 2018) Lalebahçe Konya ozan İsmail DETSELİ

 


Yazarın Diğer Yazıları