Konya’nın Farkedilmeyen Kültür Haritası

"Ey askerle dolu Konya! Sen Anadolu'nun başkentisin. Her büyük şehir bir emir gibidir, sense şehirlerin üstünde bir şah gibisin. Her kale parlayan bir yıldız gibidir, sense yıldızların üstünde bir ay gibisin.”* Sultan Veled böyle diyerek övmüş bu şehri değerli okurlar.

"Bir başkent daima başkenttir” sözü hiç de boşa söylenmiş bir söz değil. Başkent tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleri, tarihi yapılarıyla insanları büyüleyen güzellikleriyle meşhurdur.

"Görgülü kuşlar gördüğünü işler” diye bir deyim vardır. Konya da demek ki geçmişin bilgelerinden aldığı öğüt ve tarihi birikimi aktarmada daima başarılı olmuştur. İnsanlar geçmişte de bu yerleşim alanlarını özellikle seçerek mesken tutmuşlar. Böyle bir şehir (başkent) yıkılsa da çökse de başkaları tarafından işgale uğrasa da sarsıntılar geçirse de öneminden çok şey kaybetmemiş hamdolsun.

Bir kez daha şükürler olsun, bu şehirde doğup büyümüş bir fert olarak çok gururluyum. Ben birçok büyük ilde uzun yıllar gezme ve çalışma ortamında bulundum inanın bunu sanırım birkaç kere yazdım. Bu kadar kültürel faaliyetin olduğu başka bir il hatırlamıyorum.

Konya'da ikamet edenleri ilgilendiren gerek hafta içinde gerekse hafta sonlarında o kadar güzel bilgi dolu kültür sofraları kuruluyor ki, meraklı insanların kafası da karnı da tıka basa doluyor. Çünkü her bir sivil toplum kuruluşunun çalışma alanları ayrı ayrı… Kimi tarihin derinliklerini konu edinirken kimisi siyasi olayları anlatıyor. Kimileri dini bilgiler sunuyor, kimileri edebiyat ve şiir dünyasında yüzdürüyor katılımcılarını.

Bildiğim kadarı ile daha çok haftalık yapılan bu etkinliklerden biraz bahsetmek istiyorum. "Sen bunlara katılıyor musun?” der gibi sanki dostlarım. Evet, benim yaşım 74'e ulaştı Rabbime şükür, haftada en az bu tür faaliyetlerin üçüne beşine katılıyorum. "Pekala, faydalanıyor musun?” "Tabi ki… Bu yaşıma kadar bilmediğim birçok şeyi öğreniyor, duymadıklarımı duyuyor kültüre ve tarihi bilgilere doyuyorum.”

Şunu biliyorum ki çoklarınız bana bundan dolayı kızabilir, ama yine de söyleyeyim ne yazık ki Konyamız'da bunca güzel faaliyetin meraklısı çok az. Konya ölçeğinde bir şehir için söylüyorum. Okuma alışkanlığımızın yok denecek kadar az olduğu böyle kadim kültüre sahip bir şehirde buralara devam eden kardeşlerimiz de sayılıdır. Her kuruluşun belli bir devam edeni var, var olmasına… Bazı günler mevzular ve misafirler oldukça dikkat çekici, kayda değer olmasına rağmen katılımın az olması beni hem şaşırtıyor hem de üzüyor. Nasıl böyle bigâne kalabiliyor insanlar diye hayret ediyorum.

Bu tür faaliyetlerin yapıldığı mekanlara girmek öyle biletli veya oraların kayıtlı üyesi olmayı filan gerektirmiyor. İnsan, hangi konuda hangi kuruluşun etkinliğine katılmak isterse oraya gidip "Selamün Aleyküm” diyerek elini kolunu sallaya sallaya girip dinleyici olabiliyor. Ne kadar güzel değil mi?

Şimdi bu kuruluşların birkaçından bahsetmek istiyorum…

Mesela Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi…

Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile her hafta Cumartesi günleri Konya Kılıçaslan Salonu'nda gerçekleştirdiği yılda en az 40 hafta süren Konya dışından ve Konya'dan konuşmacıların katıldığı ilim, irfan dolu etkinlikler.

Yine Konya Aydınlar Ocağı'nın 23-24 yıldır hiç ara vermeden yaz kış devam ettirdiği Selçuklu Salı Sohbetleri… Bu kuruluşlar köklü bir birikime sahipler ve kurumsal çalışmalarıyla hiç aksatmadan programlarını icra ediyorlar.

Konya Fikir Sanat Adamları Derneği'nin her Pazartesi akşamı sürdürdüğü herkese açık Selçukya Şiir Okumaları da kayda değer faaliyetlerden. Bu yazımı kale alırken benimde üyesi bulunduğum bu Derneğin Kurucusu ve halen Başkanı olan Seyit Küçükbezirci' Ağabeyimin vefatını öğrenmiştim Allah rahmet eylesin.

Birlik Vakfı'nın yine Cumartesi günleri devam etmekte olan kültürel faaliyetleri. Tüm Eğitim Yardımlaşma Araştırma Derneği'nin (TEYAD) Cuma akşamları devam eden Cuma Sohbetleri…

Türk Birliği (TÜRKBİRDER) toplantıları… Bundan başka yine her Cumartesi günleri Saat 16.00'da başlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Fikir ve Sanat Adamları ve Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği Koyunoğlu Müzesi Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri.

Pazartesi akşamları bilge kişiler tarafından sürdürülen Hikmet İlim ve Sanat Derneği'nin (HİSDER) sürdürdüğü dinleyicilerin benliğinde iz bırakacak etkinlikler...

Bu programların her biri çok değerli ve emek verilerek hazırlanan ve sunulan, konu yelpazesi de oldukça geniş olan programlar.

Bütün bu etkinliklerin hepsi de yine her gelene açık bir şekilde sürdürülen daha belki aklıma gelmeyen birçok Konya'daki kültürel faaliyetler, şehrimizin kültürel bakımdan ne kadar zengin bir şehir olduğunun kanıtıdır. Bizler eskilerin deyimi ile yağını katranını almış insanlarız. Böyle bir bilgi hazinesini her şehirde bulamazsınız. O nedenle genç kardeşlerimin mutlaka bunlardan en az bir ikisine bari katılmalarını öneriyorum. Bekliyoruz efendim. Selam ve dua ile…

*Sultan Veled Divanı ‘Konya'nın Methi' Çeviren: Veyis Değirmençay


Yazarın Diğer Yazıları