KONYA KİTABI

16 yıl durmadan, dinlenmeden, "bu yıl da çıkartmayalım” demeden Konya kültürüne, edebiyatına, sanatına, tarihine… hizmet etmekte yarış eden Konya Ticaret Odası'nın kültürel etkinlikleri devam ediyor. Bir tarafta İpekyolu dergisi, diğer yanda daha kaliteli, daha akademik olan "Konya Kitabı”, kitapseverlerin, kültür adamlarının başvuru kitabı niteliğinde. Bu dergiye yazı vermek isteyen yazarların, Ticaret Odası Yazı İşlerine yazılarını göndermeleri gerekir. Ayrıca bu dergide yayımlanan yazılara telif de ödenmektedir.

Konya Kitabı özel sayı olarak çıkmaktadır. Bu yıl XVI. sı, 2 cilt olarak yayımlandı. Yani on altı yıldır soluksuz devam ediyor. Bu yıl ki Konya Kitabında; Konya Ticaret hayatı işlenmekte.

Konya eski bir yerleşim olduğu, Selçuklu'ya başkentlik yaptığı için, o zamandan bugüne kadar sosyal hayatı ilgilendiren, olmazsa olmaz denilen ekonomik yaşantının içinde yeri olan Ticaret hayatı hakkında tarihi süreci kısaca sizinle paylaşmak istiyorum;

Neolitik Çağda Konya'da Ticaret; Neolitik çağ, orta Anadolu'da yaklaşık 12 bin yıl önce başlamıştır. Bu dönemde, ilk kez tarım yapılmış, pişmiş topraktan kap üretilmiş ve yerleşik hayata geçilmiştir. İnsanlar, su kaynaklarının yakınlarına yerleşmeyi tercih etmişlerdir. Konya bölgesinde Neolitik çağa tarihlenen birçok höyük mevcuttur.

Bunlardan en önemlisi, Çumra ilçesindeki Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük, sadece Konya sınırları içinde değil, tüm Anadolu, hatta dünya tarihinde önemli bir yerleşimdir.

Çatalhöyük'te yerleşim, Çanak- çömleksiz Neolitik dönemin sonlarında başlamış ve çanak-çömlekli Neolitik dönemden, kalkolitiğe kadar sürmüştür. (KONYA KİTABI XVI- C/ I, Neolitik Çağda Konya'da Ticaret, Hasan Bahar- Hatice Gül Küçükbezci, s. 33…)

M.Ö 2. Bin yıl Ticaretinde Konya'nın yeri; Konya'nın içinde bulunduğu coğrafya, MÖ 2. Binyılda doğal olarak farklı siyasi ve buna bağlı olarak iktisadi yapılanmalara sahne olmuştur. Bu binyıl, literatürde orta tunç (MÖ: 2000-1500) ve Son Tunç( MÖ: 1500-1200) olarak bahsedilen çağları kapsar. Bu çağların içinde farklı evreler görülmektedir. Konya'nın yer aldığı orta Anadolu bölgesi, Orta Tunç çağın başında Asur Ticaret Kolonileri çağı olarak bilinen bir dönemi yaşamıştır…(A.G.E. C/ I, Hatice Gül Küçükbezci, s. 41…)

Kalan kısımları sadece başlıklar halinde vermek istiyorum;

Demir Çağında Konya ve Çevresi Ticaret hayatı- hasan Bahar,

Hititler Döneminde Konya ve Çevresinde Ticari hayat Üzerine Değerlendirme- Güngör Karauğuz,

Ticaret yollarının, Dinlerin Yayılmasına katkısı-Fatih Mehmet Berk,

Helenistik Dönemde Konya'da Ticaret- Mustafa Arslan,

Anadolu Selçukluları Dönemi Konya Ticaret Yolları- Şükrü Dursun- Remzi Duran,

Konya Darplı Anadolu Sikkeleri- Betül Teoman,

Daha birçok güzel çalışma mevcut 1. Ciltte. 2. Cilde, yerim müsait olmadığı için, başka bir zaman anlatmak istiyorum.

Konya Ticaret Odası'nı tebrik ediyorum. Çalışmalarıyla şehrimize, tarihimize, kültür, edebiyat ve sanata önem verdiği, insanlarımızın gönül dünyasını doyurduğu için. Bir talebim olacak Ticaret Odasından; Konyalı Yazarlarımızın eserlerinin basımına destek vermesi, şiir, hikaye, roman, deneme, araştırma ve inceleme… yazılarını değerlendirmesiyle; hem Konyalı yazarlarımızı onurlandırmış, hem de Kültüre, sanata, ilme destek vererek kalıcılıklarını sağlamış olurlar.

 


Yazarın Diğer Yazıları