D Vitamini Eksikliği

Günlük olarak 10-15 dakika güneş ışığı görmek vücudun yeterince D vitamini üretmesine olanak tanımasına rağmen D vitamini eksikliği sıklıkla görülen bir durumdur. Eksikliğin temel nedeni D vitamince zengin gıdaların (balık, yumurta, sakatat ve hayvansal yağlar vb.)  tüketilmemesiyle birlikte cildimizin yeterince güneş ışınlarıyla temas etmemesinden kaynaklanır.

Cildimiz güneşin UVB ışınlarını kullanarak D vitamini sentezleyebilmesi için direkt olarak güneşte kalması gerekiyor. Yansıma veya camdan geçerek gelen güneş ışınları pek işe yaramıyor.

Cildin yeterince D vitamini üretebilmesi için uzmanların önerisi vücudun büyük bir kısmını (kollar, bacaklar, sırt bölgesi gibi) koruyucu sürmeden 10-15 dakika güneşte kalması ve güneş gören bölgeleri güneş ışınlarını tamamen emmeden önce şampuan veya sabunla yıkamamak gerekmektedir. Haftada 3-4 gün bu uygulamayı yapmanız vücudunuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminini üretmeye yetecektir. 

D vitaminine neden ihtiyaç duyuyoruz?

D vitamininin başlıca görevi gıdalar yoluyla alınan kalsiyum ve fosforun vücutta işlenmesidir. Bu nedenle D vitamini öncelikli olarak kemik sağlığının korunmasında önemli bir vitamindir. Uzun süreli D vitamini eksikliğinin depresyon başta olmak üzere meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları gibi pek çok ciddi hastalığı tetikleyebileceği düşünülüyor. Ayrıca parkinson hastalığı, kronik ağrılar, obezite, hipertansiyon, diyabet, osteoartrit, gut, kısırlık, fibromiyalji, diş eti hastalıkları, sedef hastalığı gibi hastalıklara da davetiye çıkarmış oluyorsunuz.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri: Depresyon; D vitamini eksikliğinde görülen depresyon çok şiddetli olmayabilir ve daha çok kendinizi nedensiz olarak hüzünlü hissetmeniz olarak tanımlanabilir. Bunun nedeni, serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir. Kemik Ağrıları; Özellikle kış aylarında D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrısı riski artabilir. Kasların Zayıflaması; D vitamini eksikliği vücut genelinde kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kaslarının zayıflamasına yol açabilir. Baş Terlemesi; Başın normalden fazla terlemesi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliğinden oluşabilir. Ayrıca kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

Ne kadar D vitamini almalıyız?

Günlük olarak alınması gereken D vitamini miktarı yaşa ve mevsime bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 600 IU kadardır. Kişinin D vitamini ihtiyacı sağlık koşullarına göre değişlik gösterebilir. Bu nedenle sizin için en uygun günlük D vitamini tüketimi bilgisini ancak bir uzmandan alabilirsiniz. Salıklı ve mutlu günler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları