Yeni Konya Gazetesi - Günlük tarafsız siyasi gazete
Niyazi DÜNDAR
Niyazi DÜNDAR
niyazidundar@yenikonya.com.tr

Demir Kaynağı Şeker Pancarı Pekmezi

12 Ağustos 2017, C.tesi günü eklendi. Font boyutu:

Demir Kaynağı Şeker Pancarı Pekmezi

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğum bir pekmezden bahsetmek istiyorum. Hiç bir katkı maddesi kullanılmadan kolayca hazırlayıp tüketebileceğiniz, sadece doğal şeker pancarı ile yapılan pekmez vücut birçok fayda sağlamaktadır.

Şeker pancarı kan yapıcı özelliğe sahip en iyi demir kaynaklarının başında yer alır. Günümüzde Şeker pancarı pekmezi unutulmaya yüz tutmuş neredeyse artık bilinmeyen gıdalar içerisinde yer alır. Pekmez meyvelerin uzun süre saklanmasında kullanılan bir yöntem ve içerdiği mineraller ile iyi bir enerji kaynağı olmasından dolayı tüketilmesi gerekir. Geleneksel yöntemler kullanılarak hazırlanan şeker pancarı pekmezi besin değerlerini kaybetmeden korur.

Şeker pancarı pekmezi faydaları; Öncelikle insan vücuduna kuvvet verir, bilinen en güçlü demir kaynağıdır. Vücudun günlük ihtiyacı olan kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum ihtiyacını karşılar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ekşimelerine iyi gelir, mide ve bağırsakları güçlendirerek hazmı kolaylaştırır. Yendikten sonra vücudu sıcak tutar. Kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırır ve her türlü gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi vardır. Hamile ve emziren anneler için şeker pancarı pekmezi içeriğindeki mineral yoğunluğu nedeniyle çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle zayıflık ve halsizlikten yakınanlara şeker pancarı pekmezi önerilir.

 

Şeker pancarı pekmezi nasıl yapılır; Şeker pancarları üzerinde bulunan toprağı temizlemek için güzelce yıkanır. Ardından kaynatma işleminden önce büyük dilimler halinde kesilerek kazana koyulduktan sonra üzerine kaynama sırasında taşmayacak kadar su ilave edilir. Kazan kaynadıktan sonra orta harlı ateşte 4 saat kadar kaynatılır. Kaynamadan sonra süzmek için altına bir kazan konularak iki katlı bez yada çuval hazırlanır ve içine boşaltılır. Bez veya çuval iyice sıkılarak süzülür. Kalan posalar tekrar kaynatılır tekrar süzme işleminden geçirilir ve bir önceki süzülen pekmezin üzerine eklenir. Posalar atıldıktan sonra, pekmez ağzı geniş kazanlarda belirli bir kıvama gelene kadar kaynama işlemi tekrar 4-5 saat devam eder. Akışkan bir kıvama gelen şeker pancarı pekmezi ocaktan alınır. Şeker pancarı pekmezi yapılırken üzüm pekmezinde olduğu gibi pekmez toprağı kullanılmaz. Isıtma esnasındaki sıcaklık şeker pancarı pekmezinin esmerleşmesine yol açar. Yaklaşık 10 kg pancardan 2,5 kg kadar pekmez elde edilir. Kendiniz kaynatıp hazırlayamasanız bile ticari olarak satın alıp kullanabilirsiniz.

 

Kullanımı için özellikle sabah aç karna bir çay bardağı içerisine iki tatlı kaşığı koyup üzerine birkaç damla limon suyu damlatıp ılık su ile üzerini tamamlayıp tüketirseniz faydasını artırırsınız.

Uyarı; Şeker pancarı pekmezinin yazımda saydığım birçok faydasının dışında, bazı zararları da bulunmaktadır. Bütün pekmezler gibi, şeker pancarı pekmezinin de gereğinden fazla kaynatılması oldukça büyük bir risk taşımaktadır. Çünkü fazla kaynatılan pekmezler kanser riski taşınmaktadır.

Ayrıca pekmez ocaktan alındıktan bir süre sonra buzdolabında saklanmalıdır. Eğer saklanmaz ise bütün yararlarını kaybedecektir.

Şeker pancarı pekmezi çok fazla tüketildiği takdirde sindirim sistemini bozmaktadır. İshal, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Her zaman söylenildiği gibi azı yarar fazlası zarar getirir. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.

Bu yazı 580 kez okundu.
Yorumlar
KÖŞE YAZARLARI
SON DAKİKA HABERLERİ