Sağlık Bir Adım Kadar Yakınımızda

Sağlıklı bir yaşam ve uzun bir ömür istiyorsak öncelikle sağlığımız yerinde iken onu koruma altına almalıyız. Hayatımız boyunca en çok dikkat etmemiz gereken şeylerin başında hayvansal protein ve yağ tüketimi gelmektedir. Refah içerisinde yaşayan birçok insan için gıda tüketimi açısından haftanın neredeyse her günü şölen havasında geçmektedir. Son yıllarda görülen ölüm nedenlerine bakarsak eğer birçoğu eskiden zengin hastalıkları dediğimiz hastalıklar yüzündendir. Bununda temel nedenlerini dört başlık altında toplayabiliriz.

1.Yeterince hareket etmiyoruz; Hareketsiz yaşam, başta kalp ve damar hastalıkları olmakla birlikte neredeyse bütün hastalıklara davetiye çıkarıyor. Gün içerisine çalışmaya veya tembelliğe öyle dalıyoruz ki neredeyse yerimizden kalkmadan saatlerimizi rahatlıkla tüketiyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde artık attığımız adımlarımızı kolaylıkla sayabiliyoruz. Genellikle gün sonunda kontrol için baktığımızda ise günlük ortalama 10.000 olması gerekirken neredeyse 2.000 adımda günü tamamladığımızı görüyoruz. Ben bu rakamlardan çok daha fazla adım atıyorum diyenleriniz olabilir. Onlar içinde, adımlar keyifli bir şekilde atılmadıkça yine zihinsel ve fizyolojik olarak sıkıntılar yaratıp fayda sağlayacakken zararlı olabilir. Yapmamız gereken aslında çok kolay, günlük koşuşturma dışında zamanı tamamen size kalmış akşam, gündüz ya da gece 20 dk. keyifli yürüyüşler yapmalıyız. Bunun dışında sabahları vücut enerji akışını düzenlemek için alışkanlık haline getirebileceğiniz bir tavsiye vereyim. Vücut dik bir şekilde diz doksan derece olacak şekilde bacağı ve onun ters kolu yanda yine doksan derece kalkarak eşlik ettiği bizim asker yürüyüşü dediğimiz tempolu 3-5 dakika yürüyüş sizin daha zinde bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır.

2.Yeterince nefes almıyoruz; Nerdeyse hepimiz doğru nefes almasını bilmiyoruz. Soluduğumuz havayı vücudumuz için bir yakıt olarak görseydik, aldığımız akciğer nefesiyle ancak kendimize %30 yakıt sağlayabildiğimizin ve sürekli benzini bitmekte olan bir araç gibi çalışıyor olduğunun farkına varırdık. Bizim kronik yorgun olmamızı sağlayan temel nedenlerin başında ihtiyacımızdan daha az nefes alışımız gelmektedir. Diyafram nefesi kontrolü için yapmamız gereken, dik oturur pozisyonda bir elimizi göğsümüzün üzerine diğer elimizi göbek deliğinin üzerine koyarak nefes aldığımızda üsteki elimiz çok hareket etmeden karnımız şişerek alttaki elimizi yukarı kaldırıyorsa diyafram nefesi alıyoruz demektir. Üç yaşına kadar bebekler diyafram nefesi alırlar daha sonra akciğerler gelişirken bu nefesi unuturuz tekrar bilinçli alışkanlık oluşturmadan diyafram nefesine dönmemiz çok zor olmaktadır. Diyafram nefesi almayı öğrenerek hayatımızın içerisine mutlaka yerleştirmeliyiz.

3.Yeterince su içmiyoruz; Son zamanlarda herkesin ortak görüşü günlük 2,5 lt. su tüketmemiz yönündedir. Vücudun ise biyokimyasal faaliyetler için her 30 kg ağırlık için 1 lt. su tüketmesi gerekmektedir. 75 kg ağırlığındaki bir kişi 2,5 lt. su tüketmesi gerekirken beden ağırlaştıkça da su tüketimini artırmalıyız. Biyokimyasal faaliyetlerin yanında su, tükettiğimiz gıda ve soluduğumuz havayla aldığımız toksinlerle sürekli kirlenen vücudun temizlenmesine yardımcı olur. İçtiğimiz su ne kadar kaliteli olursa o derece yüksek fayda sağlar.

4.İhtiyacımızdan fazla gıda tüketiyoruz; Özellikle hayvansal gıdaları tüketirken çok dikkat etmeliyiz. Bunların başında da protein ve yağlar gelmektedir. Vücudun yapı maddeleri olan bu gıdalar aşırı tüketildiğinde son zamanlarda sıklıkla rastladığımız kalp, tansiyon, felç, Alzheimer, obezite ve diyabet gibi hastalıkların arttığını gözlemleyebiliyor ya da bu hastalıkların bir kısmını kendimiz de yaşayabiliyoruz. Kendimize yapacağımız en büyük iyilik sofradan doymadan kalkmayı öğrenmek olacaktır. Tükettiğimiz katı gıdaların yerine taze sıkılmış meyve ve sebze suları koyarak sağlıklı yaşama bir adım atmalıyız.

Alacağınız bir adet katı meyve sıkacağı ve bir çift spor ayakkabısı size zaman içerisinde son model arabanızdan daha çok yol aldıracaktır. Her şeyin fazlasının özellikle tükettiğimiz gıdaların zarar olabileceği bilinci ile yeterince hareket emeli, yeterince nefes almalı, yeterince su içmeli ve sağlıklı bir yaşam için kafi miktarda gıda tüketmeliyiz. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.

 


Yazarın Diğer Yazıları