Kış İçin Kuşburnu Çayını Deneyin

Kuşburnu bitkisi (Rose Canina) – gülgiller ailesinden olan çok yıllık yabani bir çalıdır. Bitkinin anavatanı Batı Asya ve Anadolu olarak bilinmektedir. Günümüzde kuşburnunun bilinen 400 türü vardır. Kuşburnu dalları dikenlidir. Halk arasında ona yabani gül de denen Kuşburnu bitkisi mayıs-haziran aylarında çiçek açar. Meyveleri eylül-ekim aylarında olgunlaşır. Yapraklı sivri uçludur, sıklıkla göl ve nehir kenarlarında görülür. Pembe renkli çiçekler açar ve son bahara doğru, dolgun sulu kımızı meyveler oluşur. Meyveleri olgunlaştığında açık kırmızı renge geldiğinde toplanır.

İçerisinde karoten, tokoferol (E), U, PP, P, K, B1, B2, C vitaminleri; oleik, linoleik, sitrik, malik, palmitik, arakidik ve askorbik asitler; sükroz, glukoz, fruktoz; karotenoidler, flavonoidler, taninler, uçucu yağlar, antioksidantlar, antosiyaninler; sodyum, sülfür, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, klor; selenyum, kobalt, çinko, bakır, molibden, demir, manganez, brom bulunur.

Havaların soğuması ile birlikte mevsimsel hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Kışın bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıktan korumak için kuşburnu çayı denemeyenimiz hemen hemen yoktur. İçerisinde özellikle C vitamininden zengin olmakla birlikte pek çok vitamin ve mikro elementler vardır. Kuşburnu çayı C vitamini zenginliğinden dolayı özellikle kış mevsiminde oldukça faydalıdır.

Kuşburnu bitki çayın faydaları; Yorgun vücuda kısa sürede canlılık verir. Yaraların, kesiklerin hızla iyileşmesine yardımcı olur. Kurutulmuş kökleri ishali önlemek için kullanılır. İştahı düzenler, sindirimi kolaylaştırır, böbrek ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde kullanılır, eklem ağrıları, artrit, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına da iyi gelir. Ayrıca ağır hastalıklardan ve ameliyatlardan sonra toparlanmaya yardımcı olur. Yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını ve sindirim sistemini uyarır. Kabızlığa iyi gelir. Grip ve soğuk algınlığını iyileştirir. Yoğun adet kanamalarında içilir. İdrar ve safra söktürür. Kandaki kolesterolü ve şekeri düşürür. Fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur. İyi bir sakinleştirici olup baş ağrısını gidermede yardımcı olur.

Kuşburnu Çayı Nasıl Hazırlanır? Kuşburnu çayı genelde bitkinin meyvesi kullanılmakla birlikte çiçekleri, yaprakları ve hatta köklerinden de demlenerek hazırlanabilir. 100 gr kuşburnu meyvesini iyice yıkayın porselen ve ya seramik bir kaba koyun üzerine 1 litre kaynatılmış soğutulmuş su ilave edin10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demliğin dışını sarın ve 12 saat bekletin. Çay ne kadar uzun süre demlenirse o kadar faydalı olur. Demlenen çayı süzerek sade veya bal ile tatlandırıp içebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken noktalar; Aşırı kullanımı sağlıklı insanlarda bile sıkıntı yaratabilir. Tromboz ve tromboflebit sorunları olanlara bu çayı içmek yasaklanır. Ciddi kalp hastalıklarında, hamilelikte, alerjilerde de içilmesi uygun değildir. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.


Yazarın Diğer Yazıları