Günlük Yapabileceğiniz Beyin Egzersizleri

Birçok insan her gün vücutlarında bulunan kaslarını geliştirmek için farklı egzersizler yapmaktadır. Aldığı her aletin ve makinanın kullanma kılavuzunu saatlerce okur denemeler yapar nasıl kullanılacağını öğrenir. Fakat beyinin gelişimini nerdeyse kimse düşünmez ve bunun üzerine çalışmalar yapmaz.

Beynin gelişimi günlük çeşitli beyin oyunları, beyin jimnastiği ve egzersizleri yapmanız sizin yaşam kalitenizi doğrudan etkileyecektir.

Beynin faaliyetlerine baktığımızda hafıza, dikkat, dil, görsel-uzamsal özellik ve yürütme görevi gibi 5 temel bilişsel işlevi yerine getirir:

Beynimizin bu özelliklerini geliştirip hazırlıklı tutarsak beynin yaşlanmasını engellemiş oluruz.

İşte beyniniz için günlük yapabileceğiniz egzersizler

Hafıza için; Beyinin işlevlerinde en önemli rolü oynayan hafıza, okuma, muhakeme ve akli hesaplamadan oluşur. Hafızanızın iyi çalışmasında bu anlamda birkaç beyin jimnastiği fayda sağlayabilir. Mesela müzik dinlemek sadece eğlenceli bir uğraş değil aynı zamanda hiç bilmediğiniz bir şarkı dinlerken sizin beyninizi ufaktan şarkının sözleri için çalıştırmaya yarar. Karanlıkta duş alıp kıyafetlerinizi giymeye çalışın, kolayca yapabileceğiniz aktiviteleri sık kullandığınız elinizin yerine ters elinizi de yapmaya çalışın. Örnek olarak diş fırçalarken veya bilgisayar oyunları oynarken ters elle yapmanız beyninizin nöral aktivitelerin geliştirerek hafızanızın güçlenmesine yardım edecektir.

Dikkat için; Dikkat uyanık olduğumuz her anda gerekli başlıca unsur. Dikkatin yerinde olması, iyi konsantre olabilmek, çevredeki ses ve engellere rağmen bir şeye odaklanabilmek anlamına gelir. Yaş arttıkça dikkatte onun tam tersine azalır. Küçük egzersizler sesli kitap dinlemek, koşu, yürüyüşler ve zihinden yapılan matematik hesaplamaları hem beyninizi zinde tutacak hem de dikkatinizin azalmasını engelleyip artmasına yardımcı olacaktır.

Dil gelişimi için; Dil kullanımı, hatırlama, depolama ve anlama açısından çok önemlidir. Dil ayrıca akıcılık, gramer bilgisi ve söz dağarcığını geliştirir. Tekrar egzersizleri ve yeni kelime öğrenimleriyle dil kullanımı çok kolay bir şekilde gelişir. Örnek olarak spor ve güncel haberleri okuyorsanız buna ilave olarak teknoloji, iş ve ekonomi haberlerinizde okumaya başlasanız iyi olur.

Görsel uzamsal özellik için; Çok renkli bir dünyada yaşıyoruz. Sürekli bulunduğunuz odadan farklı bir odaya gidin ve en az beş farklı obje seçin odanın neresinde bulunduklarının zihninize kaydedin. Odadan çıkın ve objelerin konumunu hatırlamaya çalışın. İki saat sonra tekrar hatırlamaya çalışın. Gün içerisinde karşılaştığınız insanları izleyin ve beyninize not edip akşam hatırlamaya gayret edin.

Yürütme görevi için; Mantığınız ve muhakeme gücünüz ile günlük kararlar verip, hipotezler üretebilir ve sonuçlarını kestirmeye çalışabilirsiniz. Daha önceden izlediğiniz bir filmi zihninizde hızlı bir tekrar ettikten sonra bir daha izleyin neleri farklı hatırlamışsınız veya neleri ilk defa görüyorsunuz ayırt edin.

Beyinsel jimnastik; Yaşımız ilerledikçe kaslar ve fiziksel özelliğimiz gibi beynimizde yaşlanır. Bu küçük egzersizleri günlük hayatınızın içine katıp uygularsanız beyninizi genç ve dinamik tutabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.


Yazarın Diğer Yazıları