Reklam
Reklam
Yeni Konya Gazetesi - Günlük tarafsız siyasi gazete
Niyazi DÜNDAR
Niyazi DÜNDAR
niyazidundar@yenikonya.com.tr

HAVUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI

05 Mayıs 2018, C.tesi günü eklendi. Font boyutu:

Havuç, salatalarda ve yemeklerde bolca kullanılan havuç en çok tüketmemiz gereken besinlerin içerisinde yer alırken dört mevsim marketlerde bulunduğundan ucuz ve kolay ulaşılan besin kaynakları arasındadır.

Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum ve yüksek miktarda A vitamini bulunur. A vitamini karaciğer için oldukça faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına yararı olduğu bilinmektedir. Ayrıca B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Bu zengin içeriğinden dolayı günlük olarak tüketilmesi birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunmamızı sağlar.

Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu için birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu çok iyi bilinmektedir. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadelede hem de kanın temizlenmesi ve dolaşımın hızlandırmada önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.

Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynar. Dahası yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin, sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur.

A vitamini eksikliği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olmaktadır. Beta karoten açısından zengin yiyecekler yemek, göz sağlığı için oldukça önemlidir. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır.

Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalılara karşı beyin sağlığını korur. Düşünceleri zinde tutar. Rahatlatıcı ve strese karşı mücadele direncini arttırır.

Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği lifler ile sindirim sistemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Bağırsakların hareketlenmesini ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemini temizler.

Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.

Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler. Cilt, saç ve tırnaklarda vitamin eksikliğinden dolayı meydana gelen kuruluk ve kırılganlığı ortadan kaldırır. Ayrıca bol miktarda A vitamini içerdiği için akne, kara lekeler ve kuru cilt sorunlarına karşı etkili olabilir. Özellikle kış aylarında kuru ciltlerde meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri giderme noktasına yardımcı olabilir.

Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve safrada oluşan yağları azaltır. Bunların yanında havucun içerdiği bol miktarda lifler, bağırsak temizliğine yardımcı olur ve artıkların atılması için hareket kabiliyetini arttırır.

Havuç, çağımızın en tehlikeli hastalığı kanser başta olmak üzere birçok hastalık için mükemmel bir şifa kaynağıdır. Yaşlılık döneminde görme sorunları yaşamamak ve cilt sağlığını korumak için sürekli tüketilmelidir. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.

 

Bu yazı 689 kez okundu.
Yorumlar

Yazarın tüm yazılarını görmek için tıklayınız!

KÖŞE YAZARLARI
SON DAKİKA HABERLERİ