Yeşil Kahvenin Faydaları

Yeşil kahve çekirdekleri coffea bitkisinin kavrulmamış tohumlarıdır. Kahve çekirdeklerini kavurma işleminde, çekirdeklerinin sahip olduğu kimyasal klorojenik asit miktarları azalmaktadır. Bu nedenle, kavrulmuş kahve çekirdekleri ile yeşil kahve çekirdekleriyle karşılaştırıldığında, yeşil kalanlar klorojenik asit açısından oldukça zengindir. Yeşil kahvenin bu klorojenik asit zenginliği sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Yeşil kahve çekirdekleri kafein içermesi nedeniyle de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Kimyasal içeriği nedeniyle de, son yıllarda kilo vermek için uygulanan diyet programlarına bir tamamlayıcı olarak yeşil kahvenin fayda sağlayabileceği söylenmektedir.

Yeşil kahve özünün sahip olduğu klorojenik asit etkileri nedeniyle karaciğerde glikoz saklamak için gerekli olan enzimlerin üretimine faydalı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar, yeşil kahvenin bu sürece müdahale ederek diyabetli bireylerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedirler.

Kilo kaybına olan faydalarına ek olarak, yeşil kahvenin barındırdığı klorojenik asit kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Hiçbir yan etkisi gözlemlenmeyen yeşil kahve, yüksek kan basıncını azaltmak için güvenli bir yol olarak gösterilmektedir.

Yeşil kahvede bulunan kafein, ruh ve beyin aktivitesi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kafein üzerinde yapılan bir çalışmada kafeinin tepki süresi, uyanıklık, hafıza uyanıklığı, odak, yorulmaya dayanıklılık ve bilişsel performansın diğer faktörlerini artırabildiğini doğrulamıştır.

Yeşil kahve çekirdeklerinin ve diğer türevlerinin içeriğinde bulunan bileşik antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikallerin etkilerine karşı vücudu korumaktadır. Yeşil kahvenin önleyici fonksiyonu stresin ve serbest radikallerin zararlarını azaltmakta böylece hücreyi güvende tutmaktadır.

Yeşil kahve aynı zamanda termojeniktir. Yani gün boyunca enerjinizi artırmaya ihtiyaç duyuyorsanız yeşil kahve tüketebilirsiniz. Yeşil kahvenin metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakımına da etki edebildiği ve tüm bunları yaparken gün boyunca ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi temin eder.

Yeşil kahve çekirdekleri çayı çeşitli biyoaktif bileşikler içeren yeşil bir sıvıdır. Polifenoller, flavonoidler, klorojenik asit gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bu antioksidanlar; vücudu, hücreleri ve molekülleri serbest radikallerin hasarlarına karşı korumaktadır. Bu nedenle serbest radikallerin sebep olduğu yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur. İçerdiği özellikli bileşenler ayrıca nörotransmitter fonksiyonları geliştirmek ve Alzheimer hastalığı olasılığını daha az indirmek için fayda sağlar.

Yeşil kahve çekirdekleri mükemmel ve doğal bir müshil olarak görev görmektedir. Düzensiz bağırsak hareketlerinden muzdarip olan kişiler akşamları yeşil kahve çayını tüketerek bu düzensiz bağırsak hareketlerini kontrol altına alabilmektedirler.

Kardiyovasküler hastalığı son yıllarda pek çok ölümlere yol açan ölümcül bir hastalık haline gelmiştir. Bu çekirdekler, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) inhibe ederek kişiyi kalp hastalıklarına karşı korumaktadır. Bu nedenle, yeşil kahve çayı kalbinizin daha güçlü ve daha sağlıklı olmasına destek olmaktadır.

Yeşil kahve çayı nasıl hazırlanır? Kavrulmamış yeşil kahve çekirdeklerini bir değirmende öğüttükten sonra (hazır öğütülmüş halde piyasada bulunmaktadır) bir tatlı kaşığı alınarak bir fincan sıcak su içerisine koyup 10 dakika beklettikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Her ana yemekten yarım saat sonra 1 fincan içmeniz size yukarda saydığım yararları sağlayacaktır. İsteğe bağlı olarak içerisine bir miktar bal ekleyip tatlandırabilirsiniz. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.


Yazarın Diğer Yazıları