Asansör Yapımlarına Dikkat!

Engelli bir vatandaş olarak asansörler hep dikkatimi çeker. Bir yerden davet aldığımda, bir yere gideceğimde, bir üst kata çıkacağımda asansörün olup olmadığını sorarım. Artık asansörler medeniyetin, dikey yapılaşmanın, yeni imar yasalarının bir gereğidir, teknolojinin bir nimetidir. Gel gör ki, asansörlerin engelliler açısından bir standardı yok. Asansörler yasak savar kabilinden dar yapılıyor, bugün kullanılan asansörlere birçok engelli aracı girmiyor, sığmıyor. Güya engelli için yapılan bir asansörü engelli birey bağımsız olarak kullanamıyor.

Evet, bugün kullanılan üçtekerli -akülü engelli araçlarının uzunluğu en az yüz yirmi santimetre. Kurulan birçok asansör alanı bir metrekareyi geçmiyor. Belki sadece bisiklet dediğimiz manuel engelli sandalyeleri sığıyor. Birçok kamu binasında henüz asansör yok, resmi makamlara engelliler erişemiyor.

Yaşadığım ilçe Çumra'dan örnek verecek olursam, hastane dışında hiçbir kamu binasında, belediye ve kaymakamlık dahil hiç birinde asansör yok, zemin kat dışında yukarı katlara yürüyemeyen hiçbir engelli ulaşamıyor. Önek olarak, Nüfus müdürlüğüne ulaşıp kimliğini değiştiremiyor engelli. Belediye başkanının makamına çıkıp meramını anlatamıyor engelli. Kaymakamın makamına çıkıp talebini iletemiyor engelli. Yine Çumra'mızda iki adet özel sektöre ait, iki adet de belediyeye ait düğün salonu var. Bu salonların üç tanesi zeminden yukarıda. Yapılan asansörler hiç de engelliye uygun değil. Belediye düğün salonu olsun, Mavisaray düğün salonu olsun, Arslan Grand düğün salonu olsun asansörleri çok dar ve engelli araçları ancak iki üç kişinin yardımıyla çapraz olarak sığıyor. Bu asansörler yapılırken engelli bireylerin veya engelli derneğinin fikri, görüşü, onayı, engelli araçlarının ölçüleri alınmalıydı diyoruz. Maalesef "ben yaptım oldu, kitabına uydurdum” mantığıyla yapılıyor asansörler. Aynı şekilde yüzde kırk beş eğimli bir rampayı engellinin kullanması mümkün değil. Birçok apartman ve sitenin rampaları, engelli girişleri sağlıksız ve işlevsiz, eğimi çok dik. Göstermelik olarak ruhsat alabilmek için yapılmış. Maalesef Belediye yetkilisi de onay verirken bu rampaların işlevsizliğine, eğimine bakmamış.

Evet, sonuç olarak, engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve erişebilirliği sağlamak için asansör yaygınlaşmalı, denetlenmeli, standartlara dikkat edilmeli, engellilerin araç ölçüleri dikkate alınmalı, hele kamu binalarının tamamında asansör olmalı. Mevcut düğün salonlarının asansörleri tekrar gözden geçirilmeli, engelli araçlarının ölçülerine uygun hale getirilmeli. Sitelerin ve yüksek katlı apartmanların girişindeki rampaların eğimi düşürülmeli, kullanışlı hale getirilmeli. Kaldırımlardaki engelli geçitlerine araba konulmamalı, engellilere saygı gösterilmeli. Çünkü herkes bir engelli adayıdır, bugün bana yarın sana. Efendimizin ifadesiyle, "yaşlılara saygı duyarsan yaşlanınca sen de saygı görürsün” diyoruz. Bunları "ağlamayan çocuğa meme verilmez”, "damdan düşenin halini ancak damdan düşen anlar” diye yazdık.


Yazarın Diğer Yazıları