RUHUN TOZU

Dinleyen ve okuyan herkezin yüreğini ince yerinden sızlatan olayda aşık Veysel'in karısı Üstatla evli olduğu sırada bir başkasına aşık olur. Gece yarısı aşık Veysel uyurken, bohçasını gizlice alır ve aşığı ile karanlıklara karışır. Sabaha karşı köyden epeyce uzaklaşınca kadın, adamı durdurur” ya biraz dur, çıktığımızdan beri lastiğimin ucunda bir şey ayağımı acıtıyor, sıkıntımdan bakamadım.” Lastik çizme silkelenince içinden bir miktar para ve bir not düşer. Not ; karısının kaçacağını anlayan ve tüm parasını ona veren aşık Veysel tarafından yazılmıştır.

" Al, bu para ananın ak sütü gibi helal olsun ,gittiğin yerde ezdirme kendini”!

Kadının yaptığının yanlışlığı, ahlak dışılığı,günahı, haksızlığı bir tarafa; sonuçta kaçan karısına bu kadar ince bir yürek gösteren aşık Veysel'le” vay namusumu temizledim, sözümü dinlemedi, içkiliydim gibi binbir bahanenin arkasına sığınanların; asla bir başka insanın yaşamına son verme hakkını elinde tutmuyor olduğunu anlamayan bunca zülümkarın arasında uçurumlar oluşturan farklılık nasıl oluştu acaba?...

Yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığının iki gözünü birden kaybına sebep olması ile başlayan imtihanlarını ne ile bir Ruşendil( gönül gözüyle gören) olmaya çevirdi aşık Veysel?

Bütün azaları tam çalıştığı halde, kalbi körleşen insanlardan fersah fersah ayrıldı?

İyi ve güzeli bulmaya ,yaşamaya kodlanarak yaratılan insan evladının; bu çabasını her durumda beslemesi ve bunu kolaylaştıran meşgaleler edinmesi gerekli. Bir müzik

aleti icra eylemek güzeli arama yolculuğunda en büyük yardımcı. Araştırmalar gösteriyor ki; müzik aleti çalan insanların beyninde havai fişekler patlıyor. PET tarama aletleri ile yapılan deneylerde bir enstrüman çalmanın beynin bütün bölümlerini aynı anda meşgul ettiğini, güçlendirdiğini, sinir sisteminde başka hiçbir aktivitenin yapamayacağı gelişimler yaptığı kanıtlandı.

Özellikle küçük yaşlarda piyano ve bu gibi bir müzik aletine başlayan insanların:

- Başarılı bir okul hayatı

- Kendine güven duygusunun gelişmesi

- Renkli bir sosyal çevre

- Soyutlama yeteneğinin gelişmesi

-Sağlıklı fiziksel gelişim, yaratıcılık duygusunun gelişmesi

- İnsani duygularının güzelleşmesi

- Sorumluluk ve çalışma disiplininin gelişmesi gibi pek çok yönü birden güzelleşiyor.

Bir müzik aleti çalıyorsanız; o , sizin sırdaşınız, arkadaşınız, en yakın dostunuz olur. Sevinçli ya da üzüntülü olduğunuzda hemen onun yanına koşarsınız . Kimse dinlemese bile bazen kendi kendinize saatlerce çalarsınız. Gözlerinizi kapattığınızda; ruhunuzun bütün dillerini dökersiniz ona…

Bir gezi sırasında Adana' Yağ caminin civarındaki tarihi handa ney üfleyen iki kişi, bizi görünce küçük bir çalışma sundular. Oracıkta iskemlelere oturup, zamanın durmasını istediğimiz bir andı… Beynimizde hiçbir düşünce kalmamıştı sanki. Sadece dinlerken bile böyle olan tınıların bir de icra edildiği zaman sizi ve çevrenizi nasıl etkileyeceğini düşünün…

Pandemi döneminde tamamen monotonlaşan çocukların; sosyal hayattan koparak bir sanal aleme hapsolmamaları için ruhlarını güzelleştiren bir aleti; bağlama, gitar, ney, piyano ,kaval ne olursa olsun ilgilenmelerini önemseyin.

Çünkü müzik; ruhu günlük hayatın tozlarından temizler…


Yazarın Diğer Yazıları