Çin'den başlayarak Avrupa'ya oradan da İstanbul üzerinden Türkiye'ye yayılan istilacı böcek için sıkı tedbirler alınıyor.
İlaçla değil doğal savaş!
Birçok ülkede mücadele edilen kahverengi kokarca böceği Türkiye'de de tarımı tehdit ediyor. Evlerin içine kadar giren, uçan, kokan ve yavaş hareketleri ile insanları ürperten bu kabuklu böcek ile zirai mücadeleden daha etkili yöntemler aranıyor. Kahverengi kokarca böceğinin doğal düşmanı olan sülün mücadelede etkin olarak kullanılacak.
Yetiştirilip doğaya salınıyor!
Akademik çalışmalar, sülünlerin bu tarım zararlısı böcek ile beslendiğini ortaya koydu. İstanbul Polonezköy ve Samsun Gelemen Sülün Üretim İstasyonlarında yetiştirdiğimiz toplam 1200 sülünü doğaya salınacak.
2 il 5 ilçe belirlendi!
Üretim istasyonlarında yetiştirilen 1200 sülün, 2 şehre bağlı 5 ilçede doğaya salınıyor. 400 sülünü İstanbul'un Şile ve Sarıyer ilçelerinde, 800 sülünü Ordu'nun Fatsa, Perşembe ve Çamaş ilçelerinde zararlının yoğun olduğu bölgelerde doğaya bırakılacak. Kahverengi kokarca böceğini yiyerek popülasyonu dengeleyecek bu avcı kuşlar takip edilerek çalışmanın verimi ölçülecek.
