Konya'nın bazı ilçelerinde havanın ısınmasıyla birlikte dağlık bölgelerde ağaç diplerinde gün yüzüne çıkan kuzu göbeği mantarının kilosu pazarda 250 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Mantarın kurutulmuş hali ise 3 bin lirayı buluyor.
Türkiye'de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen, dünyada ise sadece birkaç ülkede üretimi yapılabilen kuzu göbeği mantarı, Konya'da doğal olarak yetişiyor. Doğada biraz zor bulunan mantarın fiyatı ise alıcısına göre değişkenlik göstererek artabiliyor.
Genellikle nemli bölgelerde çam, meşe, kavak ve söğüt ağaçlarının altından toplanan kuzu göbeği mantarı şifa kaynağı olarak biliniyor.
Zaman zaman ormanda yürüyüşe çıkan doğasever ve mantar uzmanı Mustafa Şahin, "Kuzu göbeği mantarı Konya'da bilinen bir mantar türü. Yılın Nisan-Mayıs aylarında bahar yağışlarıyla birlikte dağlarda bolca bulunuyor. Ancak bu şifa kaynağını bulmak zaman zaman pekte kolay olmuyor. Her bölgede yetişmiyor maalesef. Biraz neme ihtiyaç duyuyor. Uygun iklime sahip bölgelerde de sıklıkla karşılaşmak mümkün. Kimileri toplayıp satarak gelir sağlıyor. Pazar'da 250 TL'den başlayan fiyatlarla satıldığını biliyoruz. Ama biz satmıyoruz ailemizle afiyetle yiyoruz. Çok lezzetli bir mantardır, yemeği çok güzel olur. Kuzu göbeği mantarı tam bir şifa deposu. Birçok hastalığa şifa verdiği bilimsel bir gerçek… Prostat kanserine karşı olumlu bir etkiye sahip. Karaciğer ve kalp sağlığını koruyor. Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığının tedavisinde de sıklıkla tüketilmesi tavsiye ediliyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde ise vücudu tüm zararlı mikroorganizmalara karşı korumasını destekliyor” dedi.
(Kemal Sayın)