Konya Ovası’nı bitiren tehlike! 6 aylık dönemde 50 metreye kadar düşüş..

 Konya Ovası’nı bitiren tehlike! 6 aylık dönemde 50 metreye kadar düşüş..
“Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası’nda kaçak sulama kuyularının sayısı 62 bini buldu. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ’’Konya Ovası’nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular. Konya Ovası’nı kaçak su kuyuları bitiriyor. Konya için büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli“ dedi.

Yüz ölçümü 40 bin 83 kilometrekare olan Konya'da, 2 milyon 200 bin hektar tarım alanının 609 bin hektarında sulu tarım yapılıyor. Türkiye'nin toplam tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayan kapalı bir havza yapısına sahip Konya Ovası'nda yer altı su kaynakları ise azalmaya devam ediyor. Ovada tarımsal sulama için açılan kaçak su kuyularının bilinen rakamı 62 bini buldu. Ovada görülen obrukların sayıları ise 2 bin 500'ü geçti.

KACAK KUYULARIN, KONYA OVASINI BITIRDIGINI BELIRTEN KONYA TEKNIK UNIVERSITESI OGRETIM UYESI JEOLOJI MUHENDISI DR. GULER GOCMEZ, ''KONYA OVASI'NDA 92 BIN KUYU VAR. BUNUN 62 BINI RUHSATSIZ KUYULAR. KONYA OVASI'NI KACAK SU KUYULARI BITIRIYOR. YER ALTI SUYU CEKILDIKCE OBRUKLAR ARTIYOR. OBRUKLAR GITTIKCE YERLESIM MERKEZLERINDE, EVLERIN ALTINDA, TARIM ARAZILERINDE GERCEKLESIYOR.  KONYA ICIN BUYUK RISK TESKIL EDIYOR. KACAK KUYULAR ONLENMELI" DEDI.(FOTO:HASAN DONMEZ/KONYA,(DHA) -

'YER ALTI SU SEVİYESİ GİTTİKÇE DÜŞÜYOR'

Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ovada yer altı su seviyesinin gittikçe azaldığını ve bunun en büyük nedenlerinden birinin de kaçak sulama kuyularının olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

Konya Ovası'nın kalbi günden güne deliniyor - Son Dakika Haberleri

YER ALTI SUYUNUN YÜZDE 80'İ TARIM!

''Konya kapalı havzası gerçekten çok büyük bir havza. Önemli su potansiyeline sahip; ama son yıllarda yer altı suları açısından ciddi problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü, Konya kapalı havzasındaki yüzey ve yer altı suyunun yüzde 80'i tarımda kullanılmaktadır. Son yıllarda kaçak kuyuların gittikçe çoğalması, fazla su isteyen bitkilerin, mısır, ayçiçeği ve yonca gibi bitkilerin sürekli dikilmesi, bu bitkilere teşvik verilmesi, kaçak kuyuların önüne geçilmemesi nedeniyle yer altı su seviyesi gittikçe düşmektedir."

'TURKIYE'NIN TAHIL AMBARI' OLARAK BILINEN, 2 MILYON 200 BIN HEKTAR EKIM ALANINA SAHIP KONYA OVASI'NDA KACAK SULAMA KUYULARI SAYISI 62 BINI BULDU.(FOTO ARSIV:HASAN DONMEZ/KONYA,(DHA) -

YAĞIŞLAR 300 MİLİMETREYE, 250 MİLİMETREYE DÜŞTÜ

Ovadaki yağış miktarında da son dönemlerde azalma olduğuna dikkat çeken Göçmez, "Son yıllarda küresel iklim değişikliği nedeniyle de yağışlar gittikçe azalmakta. Daha önceki yıllarda 500-600 milimetre yıllık ortalama yağmur yağarken, şimdiki yağışlar 300 milimetreye, 250 milimetreye düştü. 3-4 derece de sıcaklık artışı var. Buharlaşma bazı bölgelerde yüzde 100'ü geçiyor" dedi.

'TURKIYE'NIN TAHIL AMBARI' OLARAK BILINEN, 2 MILYON 200 BIN HEKTAR EKIM ALANINA SAHIP KONYA OVASI'NDA KACAK SULAMA KUYULARI SAYISI 62 BINI BULDU.(FOTO ARSIV:HASAN DONMEZ/KONYA,(DHA) -

'50 METREYE KADAR DÜŞÜŞ VAR'

Su kuyularında 6 aylık dönemde yaptıkları incelemede 50 metreye kadar düşüşün olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Göçmez, "Son 10 yıldan itibaren kaçak kuyuların artması yer altı su seviyelerinde ciddi düşüşlere neden oldu. Konya havzadaki ürün deseninin değişmesine bağlı olarak yer altı su seviyesi yıllık 5-10 metre arasındaki düşüşler görülmektedir. AFAD'la yaptığımız projede 6 aylık dönemde Karapınar ve Ereğli, Konya merkez, Çumra ve Cihanbeyli havzalarında yer altı su seviyesi, 5 ile 50 metre arasında değişti. 50 metrelik düşüm olduğu kuyular gözlenmiştir. Bunun da çok su isteyen mısır ve yonca ekilen alanlarda yoğunlaştığını görüyoruz. Karapınar'da öyle kuyular var ki. Saniyede 40 litre su çekilen ve 3-4 gün hiç durmadan çalıştırılan kuyular var. Bir yandan kendi geleceğimizle oynuyoruz" diye konuştu.

Konya Ovası'ndaki yıllara göre obruk oluşum sayısı belirlendi

BİR AN EVVEL ÖNLENMESİ GEREKİYOR

Göçmez, ovada 62 bin kaçak kuyunun bulunduğunu belirterek, ''Kaçak kuyuların bir an evvel önlenmesi gerekiyor. Devlet Su İşleri verilerine göre Konya Ovası'nda 576 tane belediyeye ait kuyu var. Devlet Su İşleri'nin 6 bin 551 sondaj kuyusu var. Belgeli kuyu sayısı toplam 23 bin 605, kaçak kuyu sayısı 62 bin 122. Kaçak kuyular, belgeli kuyuların 2 katı. Toplam Konya Ovası'nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular. Bunlar da bilinen kaçak kuyular" dedi.

Türkiye'de tarımsal üretimin sigortası: Konya Ovası

'HER GEÇEN GÜN KENDİMİZİ BİTİRİYORUZ'

Yer altı sularının çekilip toprağın çökmesiyle oluşan obrukların kent merkezinde de görülmeye başlandığını ifade eden Göçmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yer altı suyu çekildikçe obruklar artıyor. Obruklar gittikçe yerleşim merkezlerinde, evlerin altında, tarım arazilerinde gerçekleşiyor. Bu da Konya için yerleşimde büyük risk teşkil ediyor. Can güvenliği açısından büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli. Havzadaki bitki deseni değiştirilmeli. Yani mısır üretimi bir kere sonlandırılmalı ya da çok aza indirilmeli. Şimdi Konya Ovası'nda çekilmesi gereken miktarın üstünde bir su kullanıyoruz. Her geçen gün kendimizi bitiriyoruz. Konya merkezde obruklar görülmüyordu. Şu anda merkezde obruklar görülüyor."

Konya Ovası'nda sadece bu yıl 16 obruk oluştu

 

 

  • #Konya #konya haber #konya ovası #konya #konyadan haber #obruk #mısır #sulama

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • OB
    Osman Baysal
    1 yıl önce

    Çözüm ne peki sadece kuyuları kapatmak su tüketimi fazla olan bitkileri ekmemek mi bunlar çözümdür dememenizi umuyorum çözümlerden bir kaçıdır sadece DSİ suyu kaynaklarından getirebilir su akar Türk bakar olmayalım hoş zaten bu girdi maliyetleri ile üretim de azalır suda yeter ama planlanan kıtlıkda gelir iklim krizi savsatasına çanak tutmamak aksine planlı üretim modeline geçip üreticiyi destekleyip küstürmemek gerekir kendi geleceğimiz için.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER