Dikkat! Tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz

- Güncelleme Tarihi:

 Dikkat! Tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz
Tükenmişlik sendromunun tüm dünyaya yayılan geniş sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor. Sendromun psikolojik, fiziksel ve davranışsal belirtileri olduğunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun bireysel bir süreç olmasıyla birlikte zaman içerisinde kişinin aile, iş ve sosyal yaşam alanları üzerinde de etkisinin oluşabileceğini söylüyor.

Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile ilişkilerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan zihinsel ve fiziksel bir tükenme durumu olarak adlandırılıyor. Tükenmişlik sendromunun bir anda ortaya çıkmadığını tam tersine yavaş yavaş ilerlediğini belirten Klinik Psikolog Eslem Fulya Ekşi, "Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde belirgin isteksizlik, yoğun uyku ihtiyacı, sürekli yorgunluk hali gözlenebilir. Tüm bunlara ek olarak tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler gün geçtikçe eleştirel yaklaşımları kabullenmekte zorlanabilir, tahammül seviyeleri azalabilir, çok kolay öfkelenebilirler. Tükenmişlik sendromunun belirtilerini davranışsal, psikolojik ve fiziksel olarak ayırabiliriz. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra zaman geçmeden önlem alınması faydalı olacaktır” diyor.



Tükenmişlik Sendromu belirtileri şu şekilde sıralanıyor:

 

Davranışsal Belirtiler

1.     Çabuk unutma

 

2.     Kendini başarısız hissetme

 

3.     Aile içi problemler

 

4.     Odaklanma zorlukları

 

5.     Aniden sinirlenme ve öfke patlamaları

 

6.     Sık sık ağlama

 

7.     Yalnız kalmak isteme

 

8.     Alınganlık

 

Fiziksel Belirtiler

 

1.     Yorgunluk

 

2.     Bitkinlik

 

3.     Baş ağrısı

 

4.     Uyuşukluk

 

5.     Uyku ve iştahta bozulma

 

6.     Enfeksiyonlara karşı direncin azalması

 

7.     Dirençli soğuk algınlıkları

 

8.     Solunum yolu rahatsızlıkları ve nefes darlığı

 

9.     Vücut ağrıları

 

10.  Mide-bağırsak hastalıkları

 

11.  Yüksek tansiyon

 

12.  Yüksek kolesterol

 

13.  Kas gerilmeleri

 

14.  Kalp çarpıntısı ve cilt hastalıkları

 

Psikolojik Belirtiler

 

1.     Mutsuzluk

 

2.     Başarısızlık hissi

 

3.     Öfke

 

4.     Örgütsel bağlılık ve aidiyette azalma

 

5.     Suçlayıcılık

 

6.     Tahammülsüzlük

 

7.     Engellenmişlik

 

8.     Yeterince takdir edilmediği duygusu

 

9.     Aşırı şüphecilik

 

10.  Kaygı

 

11.  Huzursuzluk

 

12.  Kendini soyutlanmış̧ hissetme

 

13.  Zihin karışıklığı ve yetersizlik duygusu

 

"Performans düşüyor”

Psikolog Eslem Fulya Ekşi, tükenmişlik sendromunun performans düşüklüğüne ve yapılan işin niteliğine yansıdığını söylüyor. Ekşi şöyle devam ediyor: "Bu durum kişinin motivasyonunu etkileyerek kendini başarısız hissetmesine neden olabilir. Tükenmişlik sendromu ilerledikçe kişinin birçok alandaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde kaygı bozuklukları, madde kullanım bozuklukları, depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu nedenle tükenmiş hissettiğinizde ilk adımınız mutlaka hem yaşamınızı yeniden düzenleyebilmeye hem de tükenmişliğin yarattığı psikolojik sorunlarla başa çıkabilmeye dönük bir uzmandan yardım almak olmalıdır.”

  • #Tükenmişlik sendromu #sendrom #Psikolojik Belirtiler #Fiziksel Belirtiler #Davranışsal Belirtiler #geniş sosyal #ekonomik

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER