Beraber yaşadığımız gizemli canlılar, adını duyduğunuzda bile sizi ürperten Demodex akarlarıdır. Cilt altındaki bu korkutucu sakinler, genellikle 0.1 ila 0.4 milimetre boyutlarındadır ve adeta cildimizin hayaletleri gibi gizlice yaşarlar. Demodex akarları, cilt yüzeyindeki yağ bezlerinin salgılarıyla beslenirler ve bu şekilde hayatta kalırlar. Hazırsanız cilt altındaki bu korkunç dünyaya bir yolculuk yapıp beraber yaşadığımız bu canlıları yakından tanıyalım.
Gizemli Canlılar; Demodex Akarları Nedir?
İnsanın derisinde, gözeneklerden üretilen yağ dokusu ile beslenen milyonlarca demodex akarları bulunur. Demodex akarlarının iki türü vardır: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Falliculorum, saç ,kaş ve kirpik kökleri gibi cildin yüzeyine daha yakın bölgelere yerleşirken, brevis daha derinlere, cilt altındaki yağ bezlerinin yakınına yerleşirler. Yüz yıkamayla geçmiyor ve temas ile bulaşabiliyor. Üstelik sadece cilt sağlığını değil tüm vücut sağlığını etkileyebilir. Cildimiz vücudumuzda oluşan tüm dengesizliklerin yansıması oluyor. Demodexler sadece insan vücudunda yaşar ve tenden tene temasta bulaşabilir. Doğumumuzdan bu yana sürekli insanlarla temas halindeyiz, anneden bebeğe geçmesi büyük olasıdır. Yaşam süreleri 20 günlüktür ama bu demek olmuyor ki sayıları azalıyor. Çok hızlı ürerler ve yüzümüzde her zaman vardırlar. Genellikle demodex akarlar geceleri uyurken aktif oluyorlar ve biz uyurken yumurtalarını bırakmak için dışarı çıkıyorlar.
Gizemli Canlılar Bulaşıcı Mıdır?
Demodex akarları, sadece insan vücudunda yaşam sürer ve insandan insana yayılabilir. Bebekler akarlarla doğmazlar ancak akarları birlikte yaşadıkları insanlardan alırlar. Akarlar kontrolden çıkıp semptomlara neden olmadığı sürece herhangi bir rahatsızlık vermezler.
Yüzümüzdeki Gizemli Akarlar Zararlı Mıdır?
Demodex akarları, genellikle zararsızdır ve cilt sağlığına herhangi bir etkisi olmadan yaşam sürebilirler. Deride yağ salgısının en yüksek olduğu dönem 20-30 yaştır. İdeal değerlerde hepimizin yüzünde yağ ve sebum olması gerekir. Ancak, bazı durumlarda akarlar aşırı çoğalır ve cilt hastalıklarına yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda, demodex akarlarının aşırı çoğalması ve bölgesel yuva yapmasını, rosacea, akne gibi cilt rahatsızlıklarına sebep oluyorlar. Demodex akarlarının artışı olması durumunda cildimizde görebileceğimiz belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kuruluk
- Kaşıntı
- Aşırı hassas cilt
- Göz çapaklanması
- Ciltte kızarıklık
- Akne, iltihaplı siyah noktalar
- Kulak kirinde artış
- Egzama
- Göz kızarıklığı
- Pul pul dökülme
- Saç, kaş, kirpik dökülmesi
Sonuç olarak, bizimle beraber hayalet gibi yaşayan Demodex akarları, her ne kadar bazen rahatsızlıklara yol açsa da, genellikle zararsızdırlar. Cilt sağlığınızı korumak ve bu akarların aşırı çoğalmasını önlemek çoğu zaman mümkün fakat tamamen yok olmazlar. Bunun için düzenli cilt bakımı ve hijyen önemlidir. Tüm Demodex akarlarını yıkayıp temizleyemezsiniz. Ancak cildinizi temiz tutarak çoğalmayı önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bu hayalet canlıların beslendiği yağı ve ölü deri hücreleri temizlerseniz kontrolü sağlayabilirsiniz. Kişisel bakım eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın. Paylaşmanız halinde yabancı akarlar vücudunuza nüfuz eder ve var olan akarlarla birlikte daha fazla ürerler. Ayrıca, en ufak bir cilt sorunu yaşarsanız bir dermatologdan tavsiye almayı deneyiniz, çünkü Demodex akarlarının cilt sağlığı üzerindeki etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Doktorunuz analiz yapıp size uygun tedaviyi belirleyecektir.