Doğal kaynakların hızla tükenmesinin sebepleri neler?
Yapılan araştırmalara göre dünyamız kendi kendine yenileyebileceği kaynakları henüz yenileme süreci işlemi tamamlanmadan yüzde 70 oranında hızla tükettiğimiz ortaya çıktı. Eğer süreç böyle devam ederse kısa zaman içerisinde bize tüketecek kaynak bile kalmayacak.
Hava
Zehirli gazlar, kimyasal salınımlar hava kirliliğine neden olarak oksijene ihtiyaç duyan her canlının hayatını tehlikeye atmakta. Çevreye verilen hasarı azaltmaya yönelik bir yol bulamadıkça muhtemelen dünya üzerinde temiz hava alacak bir yer bulamayacak duruma geleceğiz.
Toprak
Bilim insanlarının araştırmalarında yaşanan iklim değişikliği nedeniyle toprak erozyonunda artış yaşanacağından bahsetmeye başladı. Bu da topraktan beslenen tüm bitkilerin büyük risk altında kalacağı anlamına geliyor. Yaşamın ve üretimin en temel kaynaklarından biri olan toprağın bilinçsiz tüketici davranışları nedeniyle hasara uğramasıyla dünyanın ve insanlığın geleceği ciddi anlamda tehlike altında.
Çevre kirliliği
Nüfusun artması ile insanların çevreye akın etmeleri yoğunlaştı buda ne kadar çok insan o kadar çok çevre kirliliği demek. Denizlere ve ormanlara atılan atıklar, bitki ve hayvanlara ciddi ölçüde zarar veriyor. Ne yazık ki şu anda birçok bitki ve hayvan türünün nesli tükeniyor.
Doğal kaynakları kullanırken aşırıya kaçıyoruz
Dünyamızın doğal kaynaklarını hızlıca tüketilmesinin başlıca sebeplerden biri de doğal kaynakları gerektiğinden fazla kullanmaktır. Su, elektrik, yiyecek, yakıt ve bunun gibi pek çok ihtiyaç dahilinde olan temel öğeyi günlük yaşamımıza dahil ederken "gerektiği kadar” kullanma mantığını benimsemek önem arz ediyor. Aksi takdirde doğal kaynakların hızla tükenmesinin önüne geçmek neredeyse imkansız. Bu da geleceğimiz için ciddi tehdit unsurudur.
Geri dönüşüm yapmıyoruz!
Biten piller, boş şişeler, kutular, kıyafetler daha sayacağımız birçok şey bunları geri dönüşüme atarak tekrar kullanılabilir hale getirmeliyiz. Bu eşyaların her biri için yoğun kaynak tüketiliyor. Eğer sürdürebilir bir hayat istiyorsak kullandıktan sonra geri dönüşüme atmamız gerekiyor.
(Habib SALK)