D VİTAMİNİ DEPOSU: GÜNEŞ!

Güneşli günler gelmişken size d vitamininden bahsetmek istedim. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Çok yağsız beslendiğiniz zaman vücudumuzda D vitamini eksikliği görülebilir. Vücudumuz d vitaminini güneşten sentezleyerek oluşturur. Yüzde doksanını güneşten, yüzde onunu ise besinler yolu ile alırız.

D vitamini görevlerinden bahsedecek olursak, kalsiyum ile birlikte kemik sağlığımızı oluşturur bir nevi hormon görevi de görür aslında. Diğer bir görevi kas sinir iletiminde görev alır. Bağışıklık için çok önemlidir, aynı zaman da metabolizmada da görev alır. D vitamini düşük olan kişilerde kilo verme durumu bu nedenle biraz daha zorlaşır. Bunun tam bir kesinliği yok ama bu yönde birçok çalışma mevcut.

COVID-19 vakalarının yeniden artışa geçtiği şu günlerde bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha önemli hale gelirken, d vitamini bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklara karşı koruyacaktır. Bu yüzden mutlaka d vitamini seviyelerinizi kontrol ettirin. D vitamini seviyeleri 20 ng/ml'nin altında olması çok düşük, 20 ile 30 ng/ml arasındaki düzeyi yetersizlik, 30 ng/ml'nin üzerindeki düzeyi yeterli olarak kabul edilmektedir. D vitamini eksikliğiniz varsa doktorunuzdan takviye almalısınız.

Kan değerlerimize baktığımız zaman toplumumuzun genelinde d vitamini eksikliği görüyoruz. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde özellikle kadınlarda osteoporoz denilen kemik erimesine neden olur. Bunlar kemik sağlığını kötü etkileyen hastalıklardır. D vitamini bağışıklık için çok önemlidir. Bağışıklık düşüklüğü sebebi ile kişi sık sık hastalanabilir. Kilo vermede zorluk yaşanır. Bunların yanında kalp hastalığı, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıklara davetiye çıkartır.

Peki, D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini besinlerde eser miktarda bulunur. Yağlı balıklarda özellikle somon uskumru gibi, onun harici yumurta sarısında, sütte ve yulafta bulunur. Bu besinlerden yeteri miktarda tükettiğiniz zaman vücudunuzun d vitamini ihtiyacının yüzde onunu az da olsa karşılayabilirsiniz. Geriye kalan büyük bir kısmını güneşten sentezlenmesi gerekir.

D vitaminimizi yükseltmek için haftada bir defa somon balığı özellikle fırında olarak tercih edelim, kahvaltımızda mutlaka haşlanmış yumurta yiyelim, öğünlerimizde süt ve yulafa yer verelim. Bunların yanında yaz ayları gelmişken güneş yanıklarının oluşmamasına dikkat edecek şekilde; her gün özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-15.00 saatleri arasında maksimum 30 dakika olacak şekilde güneşlenelim. Yaz aylarının sonuna gelmişken güneşin tadını çıkarmayı ve D vitamini depolamayı unutmayalım.


Yazarın Diğer Yazıları