E-gazete
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı'nın öncülüğünde üniversite bünyesinde kurulan çiftlikte yumurtadan çıkan sülünler doğaya salınacakları günü bekliyor.
21 günü doldurdular
Yumurtalar önce gelişim makinelerine yerleştirilerek 21 günlük embriyo sürecini nem ve sıcaklık kontrollü ortamlarda tamamlıyor. Yumurtadan çıkan civcivler, hemen ardından gelişim odalarına aktarılıyor ve 4 hafta boyunca özel kafeslerde büyütülüyor.
Özel olarak yetiştiriliyordu
Tavukların atası olarak bilinen sülünler, göz alıcı parlak tüyleri ve asil duruşlarıyla dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde sultanların avlaklarında özel olarak yetiştirilen bu kuşlar, geçmişten bugüne zarafetin ve doğallığın sembolü olmaya devam ediyor.
Hamile kadınlara öneriliyor
Sülün eti, tavuk etinden farklı olarak kırmızı renkte ve sindirimi en kolay et türlerinden biri olarak biliniyor. Aynı zamanda demir yönünden zengin ve yağ oranı oldukça düşük. Bu nedenle doktorlar, özellikle hamile kadınlara sülün etini öneriyor.
Yetiştirmek isteyene izin şartı
Sülün yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var. Bu kuşlar, yaban hayvanı statüsünde yer aldığı için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden özel izin alınması gerekiyor.
Fiyatlar dikkat çekiyor
Sülün civcivleri tanesi 250 TL, yetişkin bir sülün ise 1000 TL'ye alıcı buluyor.
Kokarcaların doğal düşmanı
Sülünler yalnızca estetik ve ekonomik açıdan değil, ekosistem açısından da büyük önem taşıyor. Özellikle fındık ve meyve bahçelerine zarar veren kokarcaların doğal düşmanı olan sülünler, biyolojik mücadelede etkin rol üstleniyor. Bu nedenle her yıl yüzlerce sülün, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğaya salınıyor.
(Mustafa İlker Şen)