E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Karaman’dan yürüyerek yola çıktılar! 6 gün sonra Konya’ya ulaşacaklar

27 Nisan 2024 Cumartesi 13:27
Hazreti Mevlana’nın Konya’ya gelişinin 796. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Karaman’da “6. Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü“ başladı.

Türk-İslam düşünürü Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camisi'nde düzenlenen törene, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, Hazreti Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Vali Sarıibrahim, Bayru'ya Türk bayrağı verdi, ardından yürüyüş başladı.

6 gün sonra Konya'dalar

Karaman'dan yola çıkıp 6 gün sürecek yolculuğun ardından Konya'ya ulaşacak kafile için kentte temsili karşılama töreni düzenlenecek.

Mevlana Konya'ya ne zaman geldi?

 Mevlânâ'nın babası ve İslam dünyasının o dönemdeki en büyük bilgini olan Sultânü'l-Ulemâ Bahaeddin Veled'i, dönemin Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad'ın davetiyle Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled, sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldi. Sultan Alâeddin onu muhteşem bir törenle karşıladı ve ona ikametgâh olarak Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni tahsis etti.

3 Mayıs 1228 yılı da Mevlana'nın Konya'ya geldiği yıl olarak kabul ediliyor.

DİĞER HABERLER