E-gazete
Bulut, sektörün en temel sorunlarının başında maliyet baskısı, finansmana erişim güçlüğü ve arz-talep dengesizliğinin geldiğini belirterek, "Konut talebi canlı ama kredi faizleri nedeniyle önemli bir kısmı beklemede kalıyor” dedi.
"Konut satışlarındaki yükseliş yatırım iştahını gösteriyor” diyen Bulut, temmuz ayında satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'den fazla artarak 142 bin adedi geçtiğini, yılın ilk yedi ayında ise yüzde 24 artışla 834 bine ulaştığını aktardı.
Ancak üretim tarafında aynı ivmenin görülmediğini vurgulayan Bulut, "Temmuz ayında inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 24 artarken, hazır beton endeksi ağustosta eşik değerin altına geriledi. Yani satış rakamları yükseliyor ama fiili üretimde yavaşlama var” ifadelerini kullandı.
Maliyet artışlarının kâr marjlarını daralttığını ve yüksek faizlerin hem projelerin finansmanını hem de tüketicilerin konut kredisine erişimini zorlaştırdığını belirten Bulut, yeni konut arzının sınırlı olduğunu, kentsel dönüşüm baskısının da giderek arttığını dile getirdi.
Yurtdışı müteahhitlik projelerinde ve yabancıya konut satışlarında gerileme olduğunu da aktaran Bulut, "Küresel belirsizlikler ve finansman koşulları dış pazarlarda işi zorlaştırıyor. Bu nedenle iç pazar ve kentsel dönüşüm projelerine odaklanmak gerekiyor” dedi.
Faiz indirimi beklentisinin sektör için kritik olduğuna dikkat çeken Bulut, "Faizlerde gevşeme olursa kredi maliyetleri düşer, talep hızla canlanır. Finansman koşulları iyileştiğinde sektör yeniden ivme kazanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.