E-gazete
Türkiye genelinde mart ayında yaşanan yağış azlığı, kuraklık endişesini yeniden gündeme getirdi. Uzun yıllar ortalamasına göre 11,3 gün olan mart ayı yağışlı gün sayısı bu yıl 6,4 güne kadar geriledi. Konya da dahil olmak üzere birçok ilde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışları ölçüldü.
Mart ayında metrekareye en az yağış 5,1 kilogram ile Ankara'da kaydedilirken, en fazla yağış ise 89,2 kilogram ile Tunceli'de gerçekleşti. Yağış miktarında normaline göre en fazla artış yüzde 35 ile Erzincan'da görülürken, en sert düşüş ise yüzde 91 ile Manisa'da yaşandı.
Meteoroloji verilerine göre, Konya ile birlikte Aksaray, Ankara, Çankırı, Denizli, Hatay, İzmir, Kırıkkale ve Manisa'da yağış miktarı sadece 65 kilogram civarında kaldı.
Van'da bu rakam 63, Kırşehir'de 53, Balıkesir'de 42, Bolu, Çorum, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kütahya ve Konya'da ise 39 kilogram oldu.
Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı dramatik biçimde düşerek 1 güne kadar indi. İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Mersin, Karaman, Adana, Hatay, Ankara, Çankırı, Çorum, Kırıkkale ve Eskişehir bu durumu en yoğun yaşayan iller arasında yer aldı. Buna karşılık, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin ve Bingöl gibi illerde ise mart ayında 15 ila 20 gün arasında yağış kaydedildi.
Uzmanlar, özellikle tarımın yoğun olduğu illerdeki yağış azalmasının verimlilik üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Konya gibi tarımsal üretimin kalbi sayılan bölgelerde kuraklıkla mücadele konusunda acil adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.