E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da hasadı başladı! Bu ürün yılda 4 kez hasat edilecek

27 Nisan 2024 Cumartesi 14:15
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Konya’da, buğday, arpa, mısır ve pancar gibi ürünlerin dışında hayvan yemi olarak kullanılan yoncanın ilk hasadı yapıldı. ,

Konya Ovası'nda yonca yetiştiriciliği yapan üreticiler hasada başladı. Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Konya Ovası'nda çiftçilere ek katkı sağlayan ve hayvan yeminde kullanılan yoncanın ilk biçimi gerçekleşti.

Yoncanın ilk biçimi başladı

Bu yıl Konya'da kendini fazla göstermeyen yağışlar tarladaki ürünleri de etkiledi. Bu ürünlerin arasında suyu seven yoncada bulunuyor. Hayvan yemi olarak Türkiye'de oldukça fazla kullanılan yonca, sonbaharın sonuna kadar ve hava şartlarına bağlı 4 veya 5 kez daha biçilerek hasat edilir.

Biçilen yoncaların balyalama işlemi devam ediyor

Konya'da ilk hasadına başlanan yoncada balyalama işlemleri devam ediyor. Tarlalardan tek tek toplanan yonca balyalarını, üreticiler gelir elde etmek için satıyorlar ya da ahırlarına götürerek hayvanlara veriyor.

Mısır ve pancar gibi diğer ürünler sulanıyor

Konya'da havucun dışında tarlada ilk hasadı gerçekleşen yonca oldu. Konya Ovası'nda arpalar başak verdi, ekimi yapılan mısır, pancar, ayçiçeği ve çerezlik kabak çekirdeği gibi ürünler ise sulanmaya devam ediliyor.  

Türkiye'nin her bölgesinde yetişiyor

Adaptasyon yönünden oldukça gelişen yem bitkisi türü olan yonca, Türkiye'nin her bölgesinde üretimi olsa da kurak ve sıcak iklime sahip sulak arazilerde en iyi verimi vermektedir. En çok tınlı ve çok kumlu olmayan toprakları seviyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER