E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da hastalık görüldü! Bu virüs böceklerle yayılıyor

01 Ağustos 2025 Cuma 12:34

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda çiftçileri tedirgin eden bir gelişme yaşandı. Ereğli ve Karapınar ilçelerinde yapılan tarla incelemelerinde, şeker pancarı ekili alanlarda Yaprak Kıvırcıklığı (Curly Top) hastalığına rastlandı.

Tek çözüm böcek yoğunluğunu azaltmak

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaptığı arazi çalışmaları sonucunda hastalık bulgularını sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

Prof. Dr. Soylu, "Dün gezdiğimiz Karapınar - Ereğli arasındaki şeker pancarı tarlalarında Yaprak Kıvırcıklığı (Curly top) denen hastalık belirtileri ile karşılaştık. Tarla içinde küçük böceklerle yayılan bu virüs hastalığına karşı tek mücadele yöntemi, böcek yoğunluğunu azaltmaktır” ifadelerini kullandı.

Böceklerle yayılıyor

Yaprak Kıvırcıklığı (Curly Top) hastalığı, tarla içerisinde bulunan küçük böcekler aracılığıyla yayılıyor. Şeker pancarı yapraklarında kıvrılma, renk değişimi ve gelişim bozukluklarına neden olan bu hastalık, ürün verimini ciddi oranda düşürebiliyor.

Çiftçilere uyarı!

Uzmanlar, hastalığın yayılmasını önlemek için çiftçilerin tarlalarını düzenli olarak kontrol etmelerini ve zararlı böcek yoğunluğuna karşı biyolojik veya kimyasal mücadele yöntemlerini uygulamaları gerektiğini belirtiyor. 

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER