E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da kırlar doldu taştı! Jiletle toplanıyor şifa dağıtıyor

İnternet Editörü
13 Mayıs 2025 Salı 14:37

Sadece Türkiye'de yetişiyor, Konya'da çok seviliyor. Adına türkü bile yakılan madımağın mevsimi geldi.

Kırlar doldu taştı!

Bahar yağmurları geç de olsa geldi, Konya'da dağlar ve kırlar şenlendi. Tabiatı süsleyen rengârenk çiçekler ve faydalı otlar çayırları şenlendirdi. Bu yıl mantar mevsimiydi. Kuzugöbeği, çayır mantarı ve domalan toplayanlar eve hiç eli boş gelmedi.

Faydalı otlar da bol!

Konya'da çok sevilen ve Nisan Mayıs aylarının aranan bitkilerinden biri olan madımak da bu yıl bol… Çalıyı andıran sert sayı nedeniyle keskin bıçaklar ya da jiletle toplanabilen madımak bazı yerlerde toprağı halı gibi örtüyor.

Yemeği ve çayı yapılıyor!

Madımak çiğ olarak tüketilebildiği gibi çayı ve yemeği de yapılıyor. Şehirde yaşayanlar için toplanan madımaklar derin dondurucularda saklanıyor. Eskiden köy sofralarının süsü olan madımak bugün şehirlerde kurulan semt pazarlarında bile satılıyor. Ekonomik değeri her geçen yıl artan madımak bazı bölgelerde tarlalarda üretiliyor.

Sadece Türkiye'de yetişiyor!

Konyalı bir fen bilgisi öğretmeni tarafından yapılan araştırma sonrası madımağın sadece Türkiye'de yetiştiği, bu nedenle endemik bir bitki olduğu belgelendi. Sivas yöresine ait madımak türküsü düğünlerde de sık sık çalınıyor.

 

DİĞER HABERLER