E-gazete
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda patates hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Mutfağın vazgeçilmezi olan patates, pazarlarda tezgâhlardaki yerini alırken, bazı vatandaşlar ise ürünleri tarladan ücretsiz şekilde topluyor.
Tarlada kalan patatesler ilgi görüyor
Hasat makineleriyle topraktan çıkarılan patateslerin büyük bölümü toplanarak depolara gönderiliyor. Ancak bazı patatesler toprağın altında kalıyor. Yol kenarından geçen ya da tarlada patates hasadının yapıldığını öğrenen vatandaşlar, ellerine çapa ve keser gibi aletler alarak tarlaya giriyor.
Çuvallarla eve götürüyorlar
Toprağın altındaki patatesleri çıkaran vatandaşlar, kimi zaman çuvallarla dolusu patatesi evlerine götürürken, bazen de emeklerinin karşılığını alamadan eli boş dönüyor. "Bedava ürün” toplama imkânı nedeniyle Konya'daki patates tarlaları, özellikle hasat döneminde vatandaşların uğrak noktası oluyor.
Üretimi artıyor
Türkiye'nin en çok tüketilen gıda ürünlerinden biri olan patates, yalnızca yemeklerde değil sanayide de önemli bir yere sahip. Nişastadan cipse, unlu mamullerden dondurulmuş gıdaya kadar pek çok alanda kullanılan patatesin Konya Ovası'ndaki üretimi her geçen yıl artıyor.
(Mustafa İlker Şen)