E-gazete
Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Belediye Başkanlığı, Selçuklu Belediye Başkanlığı, Karatay Belediye Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürlüğü, Türkiye Gastronomi Federasyonu (TUGAFED), Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) ve Konya Aşçılar Derneği (KOGAT) işbirliğinde düzenlenen ‘Türk Mutfağı Haftası' kutlama etkinlikleri il protokolü ve vatandaşların yoğun katılımıyla Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi'nde gerçekleştirildi.
Türk ve Konya Mutfak Kültürü Tüm İnsanlığa Hitap Ediyor
Konya kültüründe önemli bir yere sahip Konya Baranası ve Kaşık Oyununun sergilenmesi ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş yaptı. Kavuş konuşmasında, Türk mutfağı ve özellikle de Konya mutfağının, tüm insanlara hitap edebilecek mutfak kültürüne sahip olduğunun altını çizerek, Türk Mutfağı Haftası gibi organizasyonları son derece önemli bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Kavuş, "Müze Meram'ıyla bugün hep birlikte sadece bir lezzet yolculuğuna çıkmayacak, aynı zamanda geçmişimizi hatırlayacak, nostalji yaşayacak ve bir büyük medeniyete yeniden tanıklık edeceğiz.  Meram Belediyesi olarak her fırsat ve şartla medeniyetimize, kültürümüze, mutfağımıza sahip çıkmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum.” dedi
Anadolu'nun Her Bir Köşesi Binlerce Yıllık Lezzetlerin Taşıyıcısı
Daha sonra söz olan Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş,  Anadolu'nun her bir köşesinin binlerce yıllık lezzetlerin taşıyıcısı konumunda olduğunu ifade ederek, "Sofralarımız asırlardır birlikteliğin, paylaşmanın, kanaatin ve bereketin sembolü oldu. Ocaklarımızda pişen yemekler aynı zamanda bin yıllık mühendislerin izlerini taşıyor. Konya'mız da bu lezzet yolculuğunun adeta kalbi konumunda. Selçuklulara başkentlik yapan Mevlana gibi bir irfan güneşini bağrında yetiştiren Konya'mız aynı zamanda sofra kültürünün, misafirperverliğin ve yemek adabının da merkezidir. Dünya üzerinde türbesi bulunan tek aşçı olan Ateşbaz-ı Veli, şehrimizin mutfak kültürüne verdiği önemin en önemli sembollerinden de birisidir.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu zengin mutfak kültürünün yaşatılması, tescillenmesi ve uluslararası alanda tanıtılması adına birçok çalışma yürütüyoruz. Geleneksel yemek yarışmalarından, yerel ürünlerin coğrafi işaret tescilline, gastronomi festivalinden kadın kooperatifçiliğinin desteklenmesine kadar geniş bir faaliyet gösteriyoruz. Bu tür kutlamalar kapsamında düzenlenen etkinliklerin Türk mutfağının hem manevi hem de kültürel deneyimlerine önemli bir katkısı olacağına da yürekten inanıyorum.” dedi.
Türk Mutfağı, Kültürümüzü Geleceğe Taşıyan Bir Medeniyet Aracı
Konya Valisi İbrahim Akın ise konuşmasına, vatandaşları hafta boyunca devam edecek kültürel etkinliklere katılmaya davet ederek başlayarak, katkıda bulunan kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar ve firmalara teşekkür etti. Akın konuşmasında şunları kaydetti. "Türk mutfağı, kültürümüzü geleceğe taşıyan bir medeniyet aracı, coğrafyamızın ve ecdadımızın damakta iz bırakan en zarif anlatımıdır. Haliyle bugün burada yemeklerin ötesinde toprağın bereketini, emeğin kıymetini ve kültürel hafızamızı da konuşuyoruz. Çatalhöyük'ten bugüne uzanan sürdürülebilirliği ve sağlıklı beslenmeyi merkez alan yapısıyla Selçukludan Osmanlı'ya Anadolu'nun bereketli topraklarından süzülen bu büyük miras bugün dünya mutfağında da saygın bir yere sahiptir. Mevlana'nın manevi sofrasından Ateşbaz-ı Veli'nin mutfak ahlakına, Selçuklu mutfağından coğrafi işaretli ürünlerimize uzanan etkinliklerle bu zengin mirasımızı hep birlikte yeniden yaşıyoruz. Bizi biz yapan bu köklü mirası yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve hak ettiği evrensel değeri kazandırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle hem damaklara hem gönüllere dokunmaya başlıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Türk mutfağı haftasının hayırlara vesile olması temennisiyle emeği geçen herkese bir kere daha teşekkür ediyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Konya Valisi İbrahim Akın ve İl Protokolünün de katılımlarıyla, etkinliklere katkıda bulunan işletmelere, kamu kurum ve kuruluşları ile STK'lara plaket takdim edilirken, yemek yarışmasında dereceye giren yarışmacılara da ödül takdiminde bulunuldu. Daha sonra Konya Valisi İbrahim Akın ve protokol yemek stantlarını tek tek ziyaret ederek tadımda bulundu. Vali Akın, etli ekmek fırınını ziyaretinde küreği eline alarak etli etmek yaptı ve vatandaşlara ikramda bulundu. Protokol daha sonra kazan açma programına katıldı. Türk Mutfağı Haftası kutlama etkinlikleri halk oyunları, atölye çalışmaları, yemek stantlarının ziyaret edilmesi, konserler, söyleşilerle devam etti.
Kutlama programına, Konya Valisi İbrahim Akın, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnan, Meram Kaymakamı Dr. Bayram YILMAZ, Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Haldun Soydal, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, İl kültür ve Turizm Müdürü Fikret Fidan, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit katıldı.