E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’nın enfes lezzeti çebiç nasıl yapılır? Sadece Konyalıların bildiği püf noktalar…

31 Ekim 2023 Salı 10:32
Konya mutfağının en özel yemeklerinden biri olan çebiç, kuzu eti ve ciğeri ile hazırlanan bir tandır yemeğidir. İşte bu yemeği lezzeti hale getiren önemli tüyolar.

Çebiç yapmak için sabah erkenden başlanır ve kuzu ciğeri kahvaltıda, tandırda pişen kuzu ise öğle yemeğinde servis edilir. Çebiç, özellikle Eylül ayında Kurban Bayramı sonrası çok rağbet görür.

Hazırlanma süresi yaklaşık 30 dakika ve pişirme süresi 1 saat 30 dakika olan 8 kişilik Çebiç yemeğinin yapmak için öncelikle 1 yaşını doldurmamış 1 adet kuzu, 1 su bardağı kadar salça, 1 tane kuru soğan, 10 tane arpacık soğan, 5 diş sarımsak, 2 su bardağı kadar süzme yoğurt ve 1 baş sarımsak yeterli olacaktır. Konya usulü çebiç tarifi için malzemeleriniz hazırsa, işte yapılışı:

ÇEBİÇ NASIL YAPILIR?

Kuzuyu tandıra asılacağı gün kesin ve derisini yüzün. Başını ayırmadan boynuzlarını alın. İç organlarını çıkartın ve ciğerini ayırın. Ciğerini ızgarada pişirerek kahvaltıda yiyebilirsiniz. Soğanları ince ince doğrayın ve sarımsakları ezin. Bir kabın içinde soğan, yoğurt, sarımsak, salça ve tuzu karıştırın. Bu karışımı kuzunun içine ve dışına iyice sürün. Uzun bir bıçakla etin içine cepler açın ve ayıklanmış sarımsak ve soğanları yerleştirin.

Yürek, böbrek ve ciğerleri kuşbaşı şeklinde doğrayın ve kuzunun içine doldurun. Kuzuyu tepsiye alın ve 2 saat dinlendirin. Kuzunun ayaklarını tel yardımıyla birbirine bağlayın. Ayaklarının arasından sağlam bir şiş geçirerek demire asın. Bel kısmından da tel geçirerek düşmesini önleyin. Tandırı yakın ve ateş orta hararete gelene kadar bekleyin. Tandırın içine yarıya kadar su dolu bir tencere koyun. Bu sayede kuzunun suyunu toplayabilirsiniz.

Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra asın. Tandırın ağzını sac ile kaplayın. Kenarlarını cila veya çamur ile sıvayın. Tandırın alt tarafındaki hava alma deliğini de çamur ve cila ile kapatın. Çebiçin pişmesi için 1.5 saat kadar bekleyin. Kuzu piştiğinde keserle sacın kenarlarına vurun. Çamurları alarak sacı kaldırın. Demirin uçlarından tutarak kuzuyu dışarı çıkartın ve telleri çözün. Tenceredeki yağlı suyu ocakta kaynatın. Bulgur pilavını büyük bir tepsiye yayın. Pişen kuzuyu da tepsiye yerleştirin. Pilavın kenarlarını maydanoz ile süsleyin.

ÇEBİÇ TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Çebiç yaparken etin sulanmasını önlemek için yıkamayın. Kuzu etini keserken dikkatli ve yavaş olun. Etin lezzetini arttırmak için bütün olarak pişirin.

Tandırı iyice kızdırmadan kuzuyu asmayın. Tandırın ağzını ve hava deliğini iyi kapatın. Pişme süresi kuzunun büyüklüğüne ve tandırın hararetine göre değişebilir. Kuzunun pişip pişmediğini anlamak için eti sallayın. Eğer et ve kemik birbirinden ayrılıyorsa pişmiş demektir.

DİĞER HABERLER