British Columbia Üniversitesi'nden popülasyon ekolojisti William Rees, bu yüzyılın sonuna kadar insan nüfusunun hızla azalabileceğini ve 100 milyona kadar düşebileceğini öne sürüyor.
Bilimsel dergi World'de yayımlanan bir makalede, araştırmacı, bu büyük insan topluluğunun yakın gelecekte "nüfus düzenlemesi" sorunlarıyla yüzleşebileceğini belirtiyor.
Rees, "İnsanlık, tipik bir nüfus patlaması ve düşüşü döngüsünün özgül dinamiklerini sergiliyor" ifadesiyle, "Küresel ekonomi kaçınılmaz bir şekilde daralacak ve bu yüzyıl içerisinde insanlık büyük bir nüfus 'düzenlemesi' deneyimleyecek" şeklinde konuşuyor.
Uzmanlar uzun zamandır insanların doğal kaynakları geri dönüşü olmayan bir şekilde tükettiğini vurgulayarak dünya kamuoyunu uyarıyor. Daha önceki aylarda Stanford Üniversitesi biyoloğu Tony Barnosky, dünyanın dinozorların yok oluşundan bu yana en ciddi küresel kitlesel yok oluşla karşı karşıya olduğunu yazmıştı.
Rees'e göre, insan nüfusu bu hızla artmaya devam ederse, ciddi bir uyanışla karşılaşma riski bulunuyor. Olası bir çöküş durumunda, sadece en zengin ve dayanıklı toplumların hayatta kalabileceği düşünülüyor.
Rees, söz konusu hesaplamaları yaptığı makalesinde, "Homo sapiens türü, hızla çoğalma, coğrafi genişleme ve mevcut tüm kaynakları tüketme eğiliminde gelişti" ifadesini kullanıyor.
Araştırmacı, "İnsanlığın evrimsel tarihinde, bu tür genişleme eğilimleri genellikle olumsuz sonuçlar doğurdu" diyerek sözlerini sürdürüyor.
''Öte yandan, bilimsel devrimler ve fosil yakıtların kullanımı, birçok olumsuz sonucun etkisini azaltarak, üstel büyüme için Homo sapiens'e fırsat verdi ve tam potansiyeline erişmesini sağladı.''
Rees, gezegen üzerindeki insan hakimiyetinin "hala doğal seçilim tarafından şekillendirildiğimizi unutturduğuna" da vurgu yapıyor.
İnsanlığın aşırı kaynak tüketimi ve sürekli kısa vadeli düşünce yaklaşımı, Dünya'nın muhtemel 6. kitlesel yok oluşuyla karşı karşıya olma riskini artırıyor.
Uzmanlara göre bu durum, gezegenin yaşamı destekleyen temel sistemlerinin çökme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmasına neden oluyor.
Üstelik, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş gibi çözümler, aslında aşırı nüfus artışı sorununu çözmek için yeterli değil.
Rees'e göre, yeni çözümlerle birlikte aşırı tüketim de hız kazanıyor.
Makalede, yakın gelecekte gıda kıtlığı, habitat kaybı, savaş ve hastalıkların nüfusu azaltmaya başlayabileceği öngörülüyor. Rees, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
''Mümkün olan dünyaların en iyisindeyiz. Milyarlarca insanın gereksiz yere acı çekmesini önleyecek değişim mümkün.''