DOLAR
38,87
EURO
43,82
STERLİN
52,15
GRAM
4.163,10
ÇEYREK
6.841,23
YARIM ALTIN
13.673,46
CUMHURİYET ALTINI
27.219,87

İngiltere İsrail ile ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldı

 İngiltere İsrail ile ticaret anlaşması müzakerelerini askıya aldı
İngiltere, Gazze’ye uygulanan abluka nedeniyle İsrail hükümeti ile ticaret görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

İngiltere, Gazze ablukası nedeniyle İsrail'le ticaret görüşmelerini askıya aldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı David Lammy,  Parlamento'da yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'de yoğunlaşan saldırılarına işaret ederek, "Giderek kötüleşen bu duruma seyirci kalamayız. Bu durum, (İsrail ile) ikili ilişkimizin temelini oluşturan ilkelere aykırı ve İngiliz halkının değerlerine hakarettir. Bu nedenle, bugün İsrail hükümetiyle yürütülmekte olan yeni bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerimiz askıya aldığımızı açıklıyorum. Netanyahu hükümetinin eylemleri bunu gerekli kıldı." diye konuştu.

"DAHA İLERİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığını ve bu kararın iletileceğini söyleyen Lammy, şöyle devam etti:

"İsrail halkına şunu söylemek istiyorum. Biz, ben, sizlerle ortak değerlere dayalı güçlü bir dostluk istiyoruz. Halklarımız ve toplumlarımız arasında gelişen bağlar istiyoruz. Güvenliğinize ve geleceğinize, İran'dan gelen çok gerçek tehdide, terörizmin belasından ve antisemitizmin kötülüklerinden korunmanıza yönelik kararlılığımızdan asla vazgeçmedik. Ancak Gazze'de savaşın yürütülme biçimi, hükümetinizle ilişkimize zarar veriyor. İsrail bu askeri saldırıyı, tehdit ettiği şekilde sürdürür ve insani yardımların engelsiz sağlanmasını garanti altına almazsa, buna karşılık daha ileri adımlar atacağız."

İNGİLTERE, FRANSA VE KANADA UYARMIŞTI

Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada liderleri tarafından yayınlanan ortak açıklamada, İsrail hükümetine askeri operasyonu derhal durdurması ve insani yardımların bölgeye girişine izin vermesi çağrısı yapılırken, aksi takdirde "somut ek adımlar atılacağı” uyarısında bulunulmuştu. 

"TAMAMEN YETERSİZ"

Üç ülkenin liderleri, İsrail'in dün açıkladığı sınırlı miktarda yardım girişine izin verme kararını "tamamen yetersiz” olarak niteleyerek, ülkenin Gazze'deki sivil halka yardım etmemesinin "kabul edilemez” olduğunu ve "Uluslararası İnsancıl Hukuk'un ihlali” riski taşıdığını belirtti.

Açıklamada, İsrail'in Birleşmiş Milletler ile iş birliği yaparak, yardımların insani ilkeler çerçevesinde yeniden düzenli şekilde ulaştırılmasını sağlaması gerektiği vurgulandı.

Üç ülke ayrıca, Gazze'deki sivillerin "kalıcı olarak zorla yerinden edilmesi” olasılığını reddettiklerini açıkladı. İsrailli hükümet yetkililerinin, Gazze'nin yıkımı karşısında sivillerin yerlerinden edileceğine dair ifadeleri de "iğrenç söylemler” olarak nitelendirildi.

NETANYAHU "İŞGALE DEVAM" DEDİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, uluslararası toplumdan gelen yoğun eleştirilere rağmen Gazze Şeridi'nin tamamının İsrail kontrolüne alınacağını açıkladı.

Yayınladığı video mesajda Netanyahu, "Çatışmalar şiddetli ancak ilerleme kaydediyoruz” dedi ve Hamas'ın elinde tuttuğu 58 rehinenin serbest bırakılması ve örgütün tamamen yok edilmesinin bu zaferin temel unsurları olduğunu söyledi.

Netanyahu'nun açıklamaları, artan uluslararası baskılar sonucu Mart ayında uygulamaya konulan yardım ablukasının kısmen kaldırılmasının hemen ardından geldi.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER