Asgari ücrette zam senaryoları! 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

- Güncelleme Tarihi:

 Asgari ücrette zam senaryoları! 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak?
Ocak ayına sayılı günler kala gözler asgari ücret zammına çevrildi. ‘Asgari ücret 2024 yılında ne kadar olacak?’ sorusunun cevabı milyonlar tarafından merak ediliyor. Öte yandan asgari ücret zammında olası senaryolar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Peki, 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak? İşte olası senaryolar…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret zammı için ilk toplantı 1 Aralık'ta yapılacak. Yeni asgari ücretin belirlenmesinde birçok senaryo ele alınıyor. Ancak en çok konuşulan iki senaryo var. Yüzde 40 ve 50 aralığında bir zam yapılması bekleniyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Tek tek hesaplandı. İşte olası senaryoların detayları…

İLK TOPLANTI 1 ARALIK'TA YAPILACAK

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı için görüşmelere sayılı günler kaldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralıkta gerçekleşecek. Toplantıdan çıkacak kararlar milyonları yakından ilgilendiriyor.

ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan liderliğinde Bakanlıkta gerçekleştirecek. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Bakan Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete tek zam sinyali verdi. Temmuz ayında olduğu gibi asgari ücrete tekrar zam gelmeyecek.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK

Temmuz ayında yüzde 34 zamla net 11 bin 402 liraya çıkan asgari ücrette memur maaş artışı baz alındığında yüzde 50 artışla net tutar 17 bin 103 liraya yükselecek.

Komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici olacak.

Merkez Bankası'nın yüzde 65 yılsonu enflasyon tahminine göre altı aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor.

Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 962 lira olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Komisyon'da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak" sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 30 ZAM GELİRSE KAÇ LİRA OLUR?

Ocak ayına az bir süre kala asgari ücrette olacak senaryolar tek tek hesaplanıyor. Milyonların yakından ilgilendiren asgari ücrete eğer yüzde 30'luk bir zam gelirse, asgari ücret bürüt 17 bin 438 TL, net 14 bin 822 TL olacak.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 ZAM GELİRSE NE KADAR OLACAK?

1 Aralıkta ilk toplantı olacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyon'undan çıkacak karar milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilecek. Peki, asgari ücrete yüzde 40 oranında zam gelirse, asgari ücret ne kadar olacak? Uzmanlar tarafından tek tek hesaplanan zam oranlarına göre, Asgari ücrete yüzde 40 zam geldiği zaman, Asgari ücret brüt 18 bin 780 TL, net 15 BİN 962 TL olacak.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 VE 55 ZAM GELİRSE NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretlilerin en çok beklediği zam oranı ise yüzde 50 ve üstündeki rakamlar. Asgari ücrete yüzde 50 oranında bir zam gelirse, asgari ücret bürüt 20 bin TL, net 17 bin 103 TL olacak. Yüzde 55 gibi asgari ücrete bir zam oranı olursa, asgari ücret net 17 bin 673 TL olacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER