Bölgesel asgari ücret nedir, nasıl hesaplanır? Konya’ya başka, Sivas’a başka...

 Bölgesel asgari ücret nedir, nasıl hesaplanır? Konya’ya başka, Sivas’a başka...
Asgari ücrette pazarlıklar sürerken, “bölgesel asgari ücret“ hesabı gündeme geldi. Vatandaşlar, yaşadıkları il kapsamında sistemi detaylarını merak ediyor. Peki, bölgesel asgari ücret nedir ve nasıl hesaplanır?

Türkiye'de 2024 yılında geçerli asgari ücret için toplantılar başladı.

Asgari ücrete yapılacak olan zam için pazarlıklar sürerken, vatandaşlar yeni maaşlarını merakla bekliyor.

Asgari ücret zammı hesaplanırken yeni bir sistem gündeme geldi.

Enflasyonla mücadelede yapılacak zam önem taşırken "bölgesel asgari ücret" araştırma konusu oldu.

Asgari ücretin yaşanılan iş ve mesleğe göre şekillenmesi beklentisi oluştu.

Bazı uzmanlar, uygulamanın mevcut gelir adaletsizliğini derinleştireceğini belirtirken, bazıları da olması gerekenin böyle bir sistem olduğunu vurguluyor. Peki, bölgesel asgari ücret nedir? Neye göre hesaplanır? İşte detaylar...

Bölgesel asgari ücret nedir?

Bölgesel asgari ücret, bir ülkede veya bölgede farklı yaşam maliyetleri göz önüne alınarak belirlenen asgari ücrettir. Bu tür bir uygulama, farklı bölgelerdeki ekonomik koşulların ve yaşam maliyetlerinin farklı olabileceği durumlarda adil bir ücret sağlamayı amaçlar.

Örneğin Konya'da yaşayan ve Sivas'ta yaşayanların farklı asgari ücrete tabii tutulması.

Özüne aykırı

Asgari ücretin bölgelere göre farklılaşan düzeylerde belirlenmesi, asgari ücretin genel felsefesine aykırıdır.

Asgari ücretin temel amacı, çalışanların daha düşük ücretlere karşı korunması ve rekabetin çalışanların haklarının ihlal edilmesi üzerinden yapılmasını önlemektir.

Çalışanların bölgeler itibarıyla daha da yoksullaştırılmasına neden olabilir. Böylelikle, haksız rekabet ortaya çıkar.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER