Dünya genelinde 70 - 75 çeşit fasulye bulunsa da bunların yaklaşık 40 tanesinin yemeği yapılıyor. Türkiye'de en çok yetiştirilen fasulye türleri yeşil ve kuru fasulye olarak ikiye ayrılıyor
Fasulye kilo vermeye yardımcı oluyor
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri arasında sayılan fasulyenin faydaları saymakla bitmiyor. Diyet listelerinde sıkça yer verilen fasulyenin kalorisi düşük olduğu ve sindirimi rahatlattığı için kolayca kilo vermeye yardımcı oluyor. Vitamin, minerallar açısından oldukça zengin olan fasulye,doymuş yağ içermiyor.
En fazla fasulye yetiştirilen şehirler ve bölgeler
En son verilere göre yıllık fasulye üretimi yaklaşık 250 bin tona kadar ulaşıyor. Kişi başına yıllık tüketim miktarı ise 3.5 kiloya kadar tüketiliyor
Konya1'inci sırada
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
İç Anadolu Bölgesi: Niğde, Yozgat, Çankırı, Karaman
Doğu Anadolu Bölgesi: Bitlis, Siirt, Van, Muş
Karadeniz Bölgesinde: Samsun, Trabzon, Rize, Ordu
Akdeniz Bölgesinde: Mersin, Antakya, İçel
Konya'da fasulye hasadı devam ediyor
Konya'da zorlu fasulye hasadı devam ediyor. Nisan sonu ve Mayıs'ın başı gibi ekilen fasulye, haziran ayının ilk haftasından itibaren hasat ediliyor. Bu yıl Konya'nın kurak geçmesi çiftçiyi korkutsa da, fiyatıyla bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü.
Konya'da fasulyenin fiyatı
Tarladan toptancıya, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgaha kadar gelen çalı fasulyenin kilosu en düşük 35 en yüksek 40 liradan satılıyor.
(Mustafa İlker Şen)