Çiftçilerin ve şeker pancarının korkulu rüyası olan Cercospora yaprak lekesi hastalığı dünya şeker pancarı üretilen alanların hemen hemen hepsinde görülüyor.
Cercospora yaprak lekesi hastalığı şeker pancarının gelişmesinde büyük bir sorun oluşturmakta. Henüz Konya'nın belli yerlerinde gözüken Cercospora yaprak lekesi hastalığı verim kaybına neden olabiliyor. Konyalı çiftçiler bu hastalık yüzünden yetiştirdikleri şeker pancarında verim kaybı olmaması için teyakkuzda.
Cercospora yaprak lekesi hastalığı şeker pancarını nasıl etkiler?
Şeker pancarında görülen Cercospora yaprak lekesi hastalığında mücadele gecikirse kök verimi %26, şeker varlığı %13, arıtılmış şeker varlığı %18 ve şeker verimi %55 oranlarına düşüyor.
Cercospora yaprak lekesi hastalığı belirtileri
Şeker pancarında ilk önce yaşlı dış yapraklarının üzerinde birer daire şeklinde ortaya çıkan bu hastalıkta, orta alanı gri ve açık kahverengi, çevresi kırmızı ve koyu kahverengi, dar veya geniş belirgin bir dış kenarla kuşatılmış 2 ila 5 mm çapında küçük lekelerle görülmekte. Yapraklarda oluşan lekeler kısa sürede çoğalıp birleşir, tamamen lekeyle kaplanan yapraklar tamamen kurur.
Cercospora yaprak lekesi ne zaman görülür?
Türkiye'de Cercospora yaprak lekesi hastalığı büyük oranda nem ve sıcaklığa bağlı olarak haziran ayıyla birlikte şeker pancarı ekim alanlarında kendini göstermeye başlar.
Şeker pancarında Cercospora yaprak lekesi hastalığına ne yapmalıyız?
Normal büyüklüğüne gelmiş bir şeker pancarında yapraklarının %5'inde Cercospora yaprak lekesi hastalığı görülüyorsa ziraatçılar tarafından önerilen kimyasal ilaçlarla mücadeleye geç kalınmadan geçilmelidir.
(Mustafa İlker Şen)