Ata tohumu ile üretildi! Konuralp pirincinde hasat zamanı

 Ata tohumu ile üretildi! Konuralp pirincinde hasat zamanı
Ata tohumu ile yetiştirilen ürünlerin verimi yüksek olurken, Düzce’de üretilen Konuralp pirincinin hasadı yapılmaya başlandı.

Düzce'de ata tohumuyla yetiştirilen coğrafi işaretli Konuralp pirinci bölgeye zenginlik katıyor. Kentte yaklaşık 2 bin dekar alanda ata tohumuyla pirinç üretimi yapılıyor ve üründe pazar sıkıntısı yaşanmıyor.

Tarihi 1800'lü yıllara dayanan ve "Osmanlı saray mutfağının pirinci" olarak adlandırılan Konuralp pirinci, ata tohumuyla lezzetini günümüze taşıdı.

Hasat mesaisi

Bölgede mayıs ayında sulak alanda çeltik ekimi yapan üreticiler, şimdi de hasat mesaisine başladı. Çiftçiler, meşakkatli üretim sürecinin ardından olgunluğa ulaşan ve ürünü, kurutma işleminin ardından satışa hazır hale getirecek.

Düzce'de ata tohumuyla yetişen pirinç

"Coğrafi işaret alması çok önemli"

İl Tarım ve Ormancılık Müdürü Esra Uzun, Bölgede 70 çiftçinin çeltik üretimi yaptığını aktaran Uzun, şöyle konuşuyor:

Çeltik alanlarımızda dönüme 700-750 kilogram ham çeltik verimi bekleniyor. Bu çeltikler kurutulduktan sonra da randımanla 400-450 kilogram pirinç elde etmiş olacağız. Konuralp pirinci coğrafi işaret almış bir ürün. Bu anlamda da markalaşmak sürecinde ilerliyor.

Üretim teşviki desteği

Üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim teşviki anlamında desteği olduğunu anlatan Uzun, şöyle konuştu:

Bakanlığımız dekar başına 271 lira mazot ve gübre desteği, 100 lira pirim desteği, 50 lira sertifikalı tohum desteği ve ayrıca sulama desteği veriyor. Kurutmasının yerel yöntemlerle yapılması da pirince ayrı bir özellik katıyor. Bu konuda coğrafi işaret alması çok önemli.

Düzce'de ata tohumuyla yetişen pirinçDüzce'de ata tohumuyla yetişen pirinç

"Bu yıl verimden memnunuz"

Çiftçi İsmet Aktepe de tarlalarında pirinç yetiştirmek için büyük emek verdiklerini belirterek, "Bu yıl verimden memnunuz. Geçen yılki üründen daha güzel." dedi.

"Bu pirincin aroması çok hoş"

Aktepe, 60 yıldır bu işin içinde olduklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

Bizden önce atalarımız da bu işi yapıyordu. Bu pirinç burada üretilip Osmanlı sofralarına gönderiliyordu. Bu pirincin aroması çok hoş. Yiyen herkes çok memnun.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER