Bahar çok yağmur yağdı birkaç ay öncesinde durum çok kötüydü. Konya, son yılların en sıcak ve kurak kış mevsimini geçirdi. İşte, o kurak kış mevsimde yerli tohum Taner, krizden hiç etkilenmedi. Üstelik su verilmeden kıraç alanda yüksek verim elde ederek üreticisinin yüzünü güldürdü.
Konya'nın en kurak kışı!
Konya Ovası Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yağışların yok denecek kadar az olması nedeniyle son yılların en sıcak kış mevsimini geçirdi. Öyle ki ovada bazı bölgelerde kuraklık nedeniyle ekinlerde sıkıntılar baş gösterdi. Hal böyle olunca bazı ilçelerde üreticiler, Ocak ayında hububata ilk suyu vermek zorunda kaldı.
Bahar yağmurları ilaç gibi geldi
Yaşanan iklimsel kriz üreticide rekolte kaybı endişesine sebep olmuştu. Neyse ki bahar aylarında gelen yağışlar ovada yüz güldürdü ve hasatta rekoltede azalış yerine bir artış söz konusu oldu. Bahar yağışlarına güven olmaz bunu en iyi çiftçiler bilir. İşte bu sıkıntıları en aza indirmek için kuraklığa dayanıklı ve kaliteli yerli buğday çeşitleri geliştirmek gerekiyor.
Üreticiden tam not aldı
İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için çalışmalar yapan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, kuraklığa dayanıklı verimli ve kaliteli buğday çeşidi olan Taner'i geliştirdi. Kadınhanı ilçesinde hasadı yapılan yerli tohum Taner, bu kış yaşanan kuraklıktan hiç stres görmedi ve kıraç alanda su verilmeden yüksek verim elde etti.
Taner'in boyu 1 metreyi geçti!
Tohum çıkışları, sap ve başak boyu istenilen seviyeye ulaşan Taner, aynı zamanda hastalığa ve yatmaya da dayanaklı. Üstelik yüksek verimiyle de sanayicinin istediği kalitede…
Suyu seviyor, susuzluğa dayanıyor!
Yerli buğday Taner, Nisan-Mayıs aylarında alacağı yağışla ve sulanması durumunda verimini iki katına çıkartıyor. Kadınhanı ilçesi Karakurtlu Mahallesinde çiftçilik yapan Nihat Büyükkarakurt, tarlasına ektiği Taner'den oldukça memnun kaldı. Hasat hazırlığındaki çiftçi yüksek gelir elde etmeye hazırlanıyor.