Çiftçiler isyanda! “Bu fiyatlar maliyeti kurtarmıyor’’

- Güncelleme Tarihi:

 Çiftçiler isyanda! “Bu fiyatlar maliyeti kurtarmıyor’’
Mısır alım fiyatını az bulan çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yanındaki tarlaya traktörlerini park edip, eylem yaptı.

TMO'nun ton başına açıkladığı 6 bin TL mısır alım fiyatını yetersiz bulan çiftçiler, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)  binası yanındaki tarlaya traktörlerini bırakıp, eylem yaptı. 'Mısır üreticisine büyük darbe' pankartı açan çiftçiler, TMO'nun açıkladığı fiyata tepki gösterdi.

Grup adına konuşan çiftçi Ramazan Suna, "Gayemiz; burada bir provokasyon veya bir eylem planı değildir. Devletimizi de milletimizi de toprağımızı da bayrağımızı da çok seviyoruz. Bizim toplanma nedenimiz; TMO'nun 2023 yılı için belirlediği mısır taban fiyatıdır. 6 bin lira. Bu 6 bin lira, bizim maliyetlerin çok çok altında. Bizim maliyetlerimiz 8-8,5 bin liranın üzerinde. Normalde o kadar bekliyorduk. Fakat bize 6 bin lira verdi" diye konuştu.

'ÖZEL SEKTÖRÜN KUCAĞINA DÜŞTÜK'

6 bin liradan çiftçiye 4 bin 700 lira kaldığını belirten Suna, "Çiftçilerin 3-4 tane ana kalemi var. Mazot, gübre, tohum, ilaç. Gübrede yüzde 100, tohumda yüzde 100, ilaçta yüzde 125 artış. Mısıra verilen yüzdelik hesabı yüzde 5. Tonu 6 bin lira. Aslında 6 bin lira da değil. 4 bin 800 veya 4 bin 900 bin liradır. Niye diyeceksiniz? Çünkü bütün çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi yok. Yüzde 50'sinin var. Bu sefer özel sektörün kucağına düştük. Malı Antep'e, Adana'ya başka yere göndereceğiz. Antep veya Adana'nın nakliye bedeli 850, artı KDV'sidir; 1050-1100 liradır. 6 bin liradan düşürürsek, bize 4 bin 700 lira kalır. Bu aslında bir faciadır. Hükümetimize, devletimize güveniyoruz. İnşallah en kısa zamanda düzelir, ona inanıyoruz" dedi.

Grup açıklamanın ardından dağıldı. 

TMO Mısır Alım Fiyatı Ne Kadar?

Mısır hasadı Ağustos ayının ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başlamış olup ülke genelinde bugün itibariyle yaklaşık %8 seviyelerindedir.TMO'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Mısır hasadı Ağustos ayının ilk haftasında Adana ve Hatay'da lokal olarak başlamış olup ülke genelinde bugün itibariyle yaklaşık yüzde 8 seviyelerindedir.

Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur.

2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir.

TMO Mısır Alım Fiyatı Ne Kadar; TMO mısır alım fiyatı ton başına 6 bin TL olarak belirlenmiştir.

Buğday ve arpa fiyatlarındaki son durum...

BEYAZ ARPA

En düşük: 6 bin 190 Türk Lirası

En yüksek: 6 bin 190 Türk Lirası

YEMLİK ARPA

En düşük: 5 bin 950 Türk Lirası

En yüksek: 6 bin 135 Türk Lirası

EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI

En düşük: 5 bin 1 Türk Lirası

En yüksek: 7 bin 601 Türk Lirası

EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY

En düşük: 8 bin 75 Türk Lirası

En yüksek: 8 bin 75 Türk Lirası

DİĞER KIRMIZI BUĞDAY

En düşük: 7 bin 565 Türk Lirası

En yüksek: 8 bin 175 Türk Lirası

EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY

En düşük: 5 bin 778 Türk Lirası

En yüksek: 6 bin 301 Türk Lirası

EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY

En düşük: 5 bin 600 Türk Lirası

En yüksek: 7 bin 720 Türk Lirası

YEMLİK BEYAZ BUĞDAY

En düşük: 5 bin 165 Türk Lirası

En yüksek: 6 bin 15 Türk Lirası

YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY

En düşük: 5 bin Türk Lirası

En yüksek: 6 bin 10 Türk Lirası



(Selman Kaya)

  • #konya #konya haber #konya haberleri #konya çiftçi #TMO

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • BD
    Bilimsel düşünce
    1 yıl önce

    Amerika vadeli işlemler piyasasında Mısır geçen yıl bu zamanlar 680-700 usd iken bugünlerde 480-490 usd civarında. Gönül daha fazla artış olmasını ister tabiki ama piyasa fiyatlarına da ayak uydurmak lazım. Girdi fiyatlarındaki artış ve azalışlar her üründe aynı olmuyor. O yüzden şükredelim sağlığımız yerinde ise tarlamızdan ürünümüzün az veya çok hasadını yapabiliyorsak hala sulama yapabiliyorsak suyumuz varsa !!!!

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (1)
  • BK
    bilal konevi
    1 yıl önce

    Bu yazdığınız gerçeklere şükreden çiftçi lazım ...Hani neredeler bir tane gösterirmisiniz...???

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • BK
    bilal konevi
    1 yıl önce

    Çiftçimiz okadar zor durumda öyle çok zarar ediyorki traktör modellerinden de belli oluyor...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”