Yaz mevsiminin gelmesiyle kavunlar satışa çıktı. Bin bir emekle yetişen kavunlar marketlerin tezgâhlarında müşterileri bekliyor. Lezzetiyle ve tadıyla yaz ayının vazgeçilmezi olan kavun görüntüsüyle de birçok kişi tarafından tercih ediliyor.
Sıcakta serinleten ve sulu görüntüsüyle damakta tat bırakan kavun nasıl seçilir. Bal gibi tatlı, görenlerin ağzının suyunu akıtan ve şeker gibi en tatlı kavun nasıl seçilir? İşte kavun alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar.
BAL GİBİ TATLI KAVUN NASIL SEÇİLİR?
Kavunun Sapının olgunluğu:
Kavun alırken genellikle insanların hiç bakmadığı bir yer. Sapına nasıl bakmalısınız eğer sapını çektiğinizde kolaylıkla kopuyorsa, bu kavunun olgunlaşmış olduğunu anlamına gelir. Yada kopmuyor veya sapı daha yeşilse bu kavun tatlı olmaz sakın unutmayın.
Kavunun dış kabuğu:
Kavun alırken dikkat edilmesi gereken ilk kural kabuğunun sertliğine bakmak olacak. Kabuğu yumuşak olan kavunlar daha tatlı olurken, sert kabuklu kavunlar tam olarak olgunlaşmamış oluyorlar alırken dikkat edin bu kurala.
Kavunun alt kısımları:
Kavun seçerken alt kısımlarına bakmayı unutmayın. Alt kısımları yumuşak olursa bu kavunda tatlı olur.
Kavunun normal ağırlığı:
Kavun ağır olmalıdır eğer ağır olmazsa bu kavunun içi çürük veya tatlı olmaz bu kuralı da unutmayın.
Kavunun tok sesi
Kavunu elinize alın ve hafifçe vurun sesi dinleyin eğer ses tok bir şekilde çıkıyorsa alın ama tiz ses çıkarsa diğer özelliklere bakmadan direk aldığınız yere bırakın.
Bu püf noktaların hepsine uyarsanız artık sizde en tatlı, en güzel ve bal gibi kavunu seçeceksiniz.
(Mustafa İlker Şen)