Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, geniş arazilere ekilen ve halk arasında "Yeşil Altın” olarak anılan fıstığın hasat sezonu başladı.
Kentte son yıllarda tarımsal üretimde öne çıkan ürünler arasında yer alan Diyarbakır fıstığı, bu yıl da üreticilerin yüzünü güldürmeye başladı. Çınar'daki binlerce ağaçta olgunlaşan fıstık salkımları, tek tek toplanarak hasat ediliyor. Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle rekolte, geçen yıla kıyasla beklentilerin altında kaldı.
Üretici Selim Benekli, geçmişte Diyarbakır'da fıstık üretiminin yapılmadığını, son yıllarda ise hasat dönemlerinin yaşandığını ifade etti.
TARLADA KİLOSU 100-120 TL
Bu yıl kuraklık nedeniyle fıstığın azaldığını ve içinin kalitesinin önceki yıla göre düşük olduğunu belirten üretici Selim Benekli, "Geçen yıl iyiydi. Bu yıl kuraklıktan dolayı, olan da içi iyi değil. Fıstığın az olması kuruyemişçilerde, baklavacılarda pahalı olur. Fıstık bir yıl var, bir yıl az. Bu yıl az olmasına rağmen bir de kuraklık başladı” dedi.
Fıstığın tarlada kilosunun yaş olarak 100-120 TL arasında satıldığını ifade eden Benekli, "Sualtı yaptığımız zaman 240 TL'ye kadar satılıyor. Sualtı, dolu olan fıstık, suyun altına giriyor. Boş olan da suyun üstüne çıkıyor. Kavrulmuşa gidinceye kadar 600-650 liraya kadar çıkıyor. 5-10 yerden geçiyor. Kaliteli fıstık nerede olursa para ediyor” diye konuştu.
Kaynak: İHA