Uçsuz bucaksız bereketli topraklarıyla Konya, asırlardır tarımın başkentliğini yapıyor. Hububat ambarı Konya Ovası'nın bereketli topraklarında onlarca çeşit ürünün üretimi yapılıyor. Herkes bilmiyor ama Konya'da susuz tarımla da yetişen ürünler var.
Çiftçiler tedirgin
Konya'nın geçen yıl kurak geçmesi, çiftçileri yeni alternatif ürünlere çekiyor. Konya'da arpa ve buğdaydan sonra en çok ekilen, pancar ve mısırın çok fazla su tüketmesi ise iklim şartlarından dolayı çiftçileri tedirgin ediyor.
Susuz tarım modeliyle yetişiyor
Konya sadece hububatta değil onlarca üründe rekortmen. Bunlardan biri de Konya'da susuz tarım modeliyle çörekotu yetiştiriciliği. Tamamen susuz alanlarda yapılan çörekotu yetiştiriciliği Kadınhanı, Sarayönü ve Cihanbeyli ilçeleri başta olmak üzere susuz tarım modeliyle yetiştiriliyor.
Çörekotu ne zaman ekilir
Çörek otu kışları çok soğuk geçmeyen, don olayı olmayan yerlerde ekim işlemi Kasım ayının ilk yarısında yapılıyor. İklimi sert geçen bölgelerde ise ilkbaharda Mart ayı, en geç Nisan ayı ortasına kadar ekimi yapılmalıdır.
Çörek otu hasadı ne zaman yapılır?
Genel olarak Kasım ayında ekilen çörek otu, Temmuz sonu ve Ağustos aylarında hasat ediliyor. Hasat bitkilerin sararmaya başladığı ve kapsüllerdeki danelerin siyah renk alarak olgunlaştıkları dönemde sabah erken saatlerde yapılıyor. Hasat orak ve tırpan ile yapılabileceği gibi biçerdöver ile de yapılabilmektedir. Çörek otu tohum verimi ortalama 70-150 kg/da arasında değişiyor.
(Mustafa İlker Şen)