Tüm dünyada Mevlana ile tanınan Konya, endemik bitki çeşitliliğiyle de seyahat tutkunlarını kendisine çekiyor. Şehrin verimli topraklarında yetişen, etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanan bu bitkiler, sağlıklı yaşam ürünlerinin en başında geliyor.
Endemik bitkilerin önemli bir kısmı Konya'da
Türkiye'nin birçok bölgesinde endemik bitkiler bulunuyor. Bu bitkilerin önemli bir kısmı, dünyanın dört bir yanından yüz binlerce turistin ziyaret ettiği, Konya'nın bereketli topraklarında yetişiyor.
İlk defa Sarayönü'nde keşfedilmiş
İlk defa Konya, Sarayönü, Gözlü civarından tanımlanan Gözlü Ballıbabası, daha sonraları Ermenek, Karaman ve Mersin bölgelerinde de tespit edilmiş endemik bir türdür. Bitki genellikle kayalık yerler, meşe altları, steplerde ve yükseklerde ise nemli yerlerde, yayılış gösteriyor.
Gözlü Ballıbabası özellikleri
Yerel endemik bitki olan Gözlü Ballıbabası, Ballıbabagiller familyasında yer alıyor. Çok yıllık yünsü tüylü olan bitki gövdesi 35 cm'ye kadar boylanıyor. Dik, kavisli, çiçeklenmede salgı tüylü olan bitki, çiçekleri pembemsi renkte çok gösterişli oluyor.
Gözlü Ballıbabası hangi hastalıklara iyi geliyor?
Halk arasında genellikle, solunum yolu hastalıklarına ve gaz şikâyetlerine karşı etkili olduğu, kanı temizlediği, idrar yolu hastalıklarına faydalı olduğu, iltihapları önlediği ve kabız yapıcı özelliği ile bilinmektedir.
(Mustafa İlker Şen)